Публикация

Диабетът има продължителен скрит период

Диабетът има продължителен скрит период

 

 

Доц. Стефка Владева, началник на Клиниката по ендокринология в болница „Каспела“, Пловдив

 

Едно от най-сериозните и за съжаление най-ранните усложнения на захарния диабет е диабетната полиневропатия. Понякога тя се развива още преди диагностицирането на диабета, визирам тип 2. Т.е. още при поставянето на диагнозата в половината от случаите вече са налице и симптомите на полиневропатията, тъй като развитието й започва 3-4 години преди самото заболяване. Всъщност и диабетът има един продължителен скрит период, с висока кръвна захар през втория час след нахранване (която по-рядко се търси активно). Чак когато се получи висока кръвна захар сутрин на гладно, сме сигурни в диагнозата. А според редица сериозни проучвания заболяването започва около пет години преди диагностицирането. Тогава започва да се изявява и диабетната невропатия, тъй като основната предпоставка за нейното развитие е високата кръвна захар. По същество невропатията представлява нарушение в обвивката и в изхранването на нервните структури и най-често на крайните нервни окончания. Като се смущават сигналите, които се подават от нервните окончания към всяка клетка в органите, това предизвиква и нарушаване на тяхната функция.

 

Тъй като диабетната полиневропатия има различни локализации, нейните форми са различни. Диабетната вегетопатия се изразява най-често с промени във функцията на вътрешни органи - нарушава се нормалната работа на стомашно-чревния тракт, наблюдава се редуване на диарични изхождания със запек, отпускане на жлъчния мехур, развитие на възпалителни процеси, отлагане на камъни и т.н. Намаленият тонус на пикочния мехур пък води до задръжка на урина и също до инфекции.

При периферната невропатия субективните усещания са по-изразени, там се засягат периферните нервни окончания на крайниците и най-вече на краката, тъй като те са по-натоварени. Симптомите са типични – различно по степен неприятно усещане за студ, за мравучкане, понякога човек има чувството, че обувката му е тясна или чорапът смъкнат. Причина са нарушените нервни импулси към кръвоносните съдове на краката. Точно тези симптоми отвеждат пациентите при лекар. За съжаление повишената кръвна захар не боли и нерядко диабетът се открива късно.

 

Периферната невропатия е причина за т.нар. диабетно стъпало. При него вече страдат всички структури и тъкани, които изграждат стъпалото – нарушено е изхранването на мускулите, кожата, на потните жлези, ноктите, на артериалните кръвоносни съдове, на венозните съдове, предизвиква се застой на кръвта. Това е комплексна проява на диабетното усложнение.

 

При поставена диагноза захарен диабет и все още неизразена невропатия (тези случаи не са малко) има възможност да бъде извършена профилактика, като в основата й е перфектният контрол на кръвната захар. Освен това, разбира се, контрол на липидния профил, на кръвното налягане.

 

Алфа-липоевата (тиоктова) киселина е много интересно съединение, което участва активно в нормалния метаболизъм на нервните клетки и по-специално в образуването на обвивката на нервните окончания. Тя е важна за нормалното предаване на нервните импулси към отделните клетки и органи. Алфа-липоевата киселина се произвежда в твърде малко количество в организма, като в нормални условия дефицитът й не се усеща. Но при диабет се налага лечение именно с нея. Тя има и антиоксидантен ефект, т.е. противодейства на атакуващите клетъчните мембрани молекули. Така че алфа-липоевата киселина е изключително ценна в лечението, както и като профилактика при ранната изява на диабетната полиневропатия. В препарата „Алфалипомакс“ тя е комбинирана с няколко витамина от групата В (В1, В6 и В12), както и с фолиева киселина – всички тези съставки са абсолютно необходими за нормалната обмяна в нервната тъкан. Така че говорим за изключително сполучлив продукт именно заради комбинацията, която вече посочих. Превантивният и лечебният ефект на „Алфалипомакс“ при диабетната невропатия е много добър, но условието е да се приема поне три месеца, като дневната доза е минимум 600 мг. 

Коментари

Здравейте д-р Кунева, през септември ще излъчим в Кредоуеб серия материали за диабет и диабетна полиневропатия. Част от тях ще бъдат посветени на обучението на болните от диабет под формата на кратки видеа, където нагледно ще бъдат показани грижи за краката, указания за поддържане на гликемичен контрол и други. Надяваме се да бъдат полезни за лекари и пациенти. Тук можете да видите съветите на хирурга при диабетно стъпало - http://www.credoweb.bg/saveti-kam-patsientite-s-diabetno-stapalo-video-content-66753.html

Чудесна статия с практическа насоченост за ОПЛ;