Публикация

Диагностиката е основен проблем при лечението на алцхаймер у нас


Водещи специалисти по неврология предлагат в пакета на НЗОК да се включи еднодневна клинична пътека за диагностициране на алцхаймер, съобщи проф. Лъчезар Трайков, заместник-декан на Медицинския факултет към МУ-София.

Невролозите са подготвили предложение до Националната здравноосигурителна каса за създаване на такава клинична пътека, разходите по която биха стрували около 300 лева.

У нас основен проблем е късното диагностициране, при което възможностите за противодействие на болестта
значително намаляват.

Първите симптоми на заболяването са затруднения в речта и придвижването, както и при използването на телефон и при пазаруване.
С напредването на болестта настъпва пълна загуба на паметовите, езиковите и двигателните способности

Българите с алцхаймер са над 50 хиляди.
Болестта засяга между 3 и 6 на сто хората в групата от 65 до 79-годишна възраст, а при населението над 80 години заболеваемостта е 30 процента.

Лекарите у нас разполагат с всички съвременни медикаменти за лечение на болестта, но за разлика от другите страни в Европейския съюз, в България нито един от тях нe се реимбурсира от здравната каса.

По думите на проф. Трайков, лечението на алцхаймер за един месец струва около 200 лева.

На научна конференция в Чикаго през август е съобщено за клинични изпитания на ново поколение лекарства, на които учените възлагат надежди не просто да забавят болестта, а да спрат дегенеративните процеси,

Според проф. Трайков, новите медикаменти могат да се приложат в масовата практика не по-рано от 5-6 години.

Коментари