Публикация

Диета за хипертоници помага при подагра, доказаха учени

Хранителният режим намалява значително концентрацията на пикочна киселина


Ново изследване в САЩ показа, че известната диета за хипертоници DASH ефективно облекчава пристъпите на подагра, като намалява значително съдържанието на пикочна киселина в кръвта.

Диетата бе създадена преди десетилетия с цел намаляване на високото кръвно налягане на пациентите.  DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension или „диетични подходи за лечение на хипертонията” е форма на хранителен режим, при която се консумират много плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и храни с  ограничено количество мазнини и холестерол. Препоръчват се също пълнозърнести храни, постни меса, риба, ядки и бобови растения. 

Оказва се обаче, че този хранителен режим намалява значително нивата на пикочната киселина в кръвта, която е основният причинител на подаграта. Новото изследване, проведено от екип на Училището по медицина към университета „Джон Хопкинс“ в САЩ установява, че  ефектът на диетата при пациенти с подагра е толкова голям, че е

почти сравним с резултатите при пиенето на  лекарства,

специално създадени за пристъпи на подагра. Резултатите от проучването бяха публикувани в списанието „Артрит и ревматология“ на Американския колеж по ревматология.

Повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта играе ключова роля при подаграта - изключително болезнена форма на артрит, в резултат на която се стига до обездвижване и е свързана с големи разходи по лечението. Хранителният режим от дълго време е сочен като важен фактор за нивата на пикочна киселина в кръвта. Драстични „изхвърляния“ при храненето като консумацията на много червено месо и алкохол от дълго време се свързват с подаграта. На практика обаче

досега не е провеждан нито един клиничен опит, който да събере данни

за ролята на избора на храна при пациенти, страдащи от подагра. 

Учените от Университета „Джон Хопкинс“ отбелязват, че докато симптомите на пристъпите на подагра – силно възпаление и остри болки в ставите, особено в основата на големия пръст на крака, от дълго време се свързват с повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта, досега не е било ясно точно какъв тип диета трябва да се спазва, за да се ограничат тези симптоми. В опит да установят това, изследователят Стивън П. Джурашек и неговите колеги използвали данни от клиничния опит с диетата DASH, проведен през 1997 г., чиито резултати са цитирани многократно оттогава насам. Те доказват, че тази диета има определен положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на холестерол. 

В новото изследване д.р Джурашек и колегите му анализират данните от 1997 г., за да установят дали и как всяка промяна в хранителния режим се отразява на концентрацията на пикочна киселина в кръвта.

Данните от изследването показват, че диетата DASH е довела до намаляване на нивото на пикочната киселина в кръвта средно с 0.35 mg/dL.  При пациенти с подагра, къдато нивото на пикочната киселина обичайно е над 7 mg/dL,

диетата намалила концентрацията й с повече 1 mg/dL.

„Това е много голямо понижение на концентрацията на пикочната киселина при болните от подагра“, коментира д-р Джурашек. 

Резултатите от проучването на екипа показват, че диетата може да се използва като ефективен и безопасен подход за превенция на кризите на подагра без използването на медикаменти при тези, при които болестта е в по-лека или средна по интензитет форма или при тези, които избягват да използват лекарства, коментира д-р Джурашек. 

Източник: "Медикал нюз"




Коментари