Има ли работещо решение срещу шофирането под влияние на алкохол и наркотици?

Участници

Мнения

Има ли работещо решение срещу шофирането под влияние на алкохол и наркотици?

Участници

Мнения

0c0cafeb068266184f2a2c943836cba5

Описание

Катастрофите, причинени от пияни и/или дрогирани шофьори придобиха епидемични размери, въпреки всекидневните новини за загинали при нелепи обстоятелства хора, включително деца и младежи. В опит да овладее тези престъпления, Парламентът промени законодателството и въведе конфискация на автомобилите на виновните водачи. 

Цялата медицинска общност е пряко засегната от безумното шофиране, защото то увеличава и без това много високия транспортен травматизъм, натоварва спешните отделения и част от лабораторните звена, а справянето с психофизическите последствия за пострадалите от катастрофи и техните семейства е сериозно предизвикателство за всички лекари, с които тези пациенти контактуват. 

 

  • Смятате ли, че в момента законодателството за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние е достатъчно и адекватно?;
  • Какво още може да се направи, за да се предотврати управлението на автомобили под влияние на алкохол и наркотици?;
  • Трябва ли да остане допустимата ненаказуема граница от 0.5 промила алкохол в серума при водачите?;
  • Според вас сериозен проблем ли е по принцип културата на употреба на алкохол у нас - навика сред голяма част от популацията да пие алкохол всеки ден.

Мнението на медицинската общност по тези въпроси е много важно! Включете се в дискусията и споделете вашето становище, както и казуси от собствената ви практика!