Бъбречни и сърдечни увреждания при диабет - направи връзката

Участници

Мнения

Бъбречни и сърдечни увреждания при диабет - направи връзката

Участници

Мнения

c089dfecf4554a8a50bfa20d133ee79e

Описание

Каним ви да се включите в дискусията, посветена на връзката между захарния диабет тип 2 и уврежданията на бъбреците и сърдечносъдовата система, както и на възможността тези усложнения да бъдат избегнати. В нашата съвременност повечето пациенти с диабет влошават качеството си на живот и загиват именно поради причинените от заболяването увреждания на сърцето и бъбреците. Но съвременната наука създаде медикаменти, които не просто контролират ефективно диабета, а едновременно с това пазят основните органи. Важно е обаче лечението да започне навреме под контрола на опитни лекари.

Дискусията няма за цел да обсъжда терапии или да замени посещението при специалист.

В нея можете да задавате своите въпроси, касаещи:

  • кои са основните причини за развитие на захарен диабет тип 2 и как начинът на живот влияе върху заболяването;
  • какви изследвания и с каква честота трябва да си правят пациентите с предиабет и диабет;
  • защо и как заболяването уврежда основни органи и най-вече сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, очите, периферната нервна система;
  • как се установява бъбречно и/или сърдечно увреждане при диабет;
    какви са начините за превенция на усложненията.

На Вашите въпроси в дискусията ще отговорят водещите специалисти от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София - проф. Атанас Кундурджиев – специалист по нефрология и кардиология и д-р Ваня Грозева – специалист по ендокринология и нефрология.

Включете се, задайте своите въпроси, получете експертни отговори!

 SC-BG-01737

 

Споделете:

avatar
Живот с диабет 8 апр 2024 15:49
Закачено

📌Специалистът по ендокринология и нефрология - д-р Ваня Грозева за лечението на захарния диабет и предпазването от усложнения👇

Много полезни съвети, благодаря!

avatar
Ренета Петрова
22 апр 2024 11:23

Наистина са много полезни! И аз благодаря!

avatar
Todorka Hristova Koutzarova 26 апр 2024 15:23

Благодаря!

avatar
Живот с диабет 2 апр 2024 12:15
Закачено

❓Как влияе начинът на живот върху човешкото здраве❓ Кои са храните, които застрашават сърцето и бъбреците ни и кой е ключът към подобряване на здравословното ти състояние❓ Какви изследвания са необходими и колко често трябва да ги правим - вижте второто видео с проф. Кундурджиев:

avatar
Венелина Стоянова
9 апр 2024 10:45

Искам да попитам има ли някаква особеност на храненето при хора, които имат и бъбречно заболяване, и диабет и Хашимото? Трябва ли и да се следят по-спецялни неща?На 57 съм ако е важно.Благодаря!

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:10

Това са три различни заболявания. При захарен диабет от пръвостепенно значение за правилното лечение е спазването на диетичен режим. Диетата е нисковъглехидратна - изключване на храни и напитки, съдържащи добавена захар, ограничена употреба на хляб и тестени изделия, картофи, ориз. За тиреоидит на Хашимото не се налага спазване на диетичен режим. Здравословно и балансирано хранене ще укрепи имунитета и ще подобри общото здравословно състояние. По отношение на бъбречните заболявания - зависи какво е конкретното заболяване на бъбреците.

avatar
Жанета Добринова
22 апр 2024 11:32

Благодаря на д-р Грозева, с Хашимото съм и ми беше много полезно.

avatar
Станимира Костадинова
25 апр 2024 15:27

И аз съм с Хашиммото иблагодаря!

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:15

Скоро ми попадна един материал от американски ендокринолог, който твърдеше, че почти няма храна в която да няма добавена захар. Вероятно има предвит пакетирани и готови храни,но бях много учудена

Така е, например много хора не знаят, че в повечето кисели млека се слага добавена захар,както и в готовите сосове и пюрета.Трябва да се четат етикетите

avatar
Илияна Колева

Студент по друга медицинска специалност

25 апр 2024 15:37

Аз се научих да чета етикетите и много внимавам какво ям като цяло. Майка ми обаче, която е с диабет, няма този навик и мисля, че е характерно за това поколение

avatar
Живот с диабет 25 мар 2024 13:17
Закачено

📌Специалистът по ендокринология и нефрология - д-р Ваня Грозева с важни съвети. Вижте видеото:

avatar
Петрова Димитрина
27 мар 2024 16:34

Много полезно, благодаря

avatar
Живот с диабет 18 мар 2024 15:35
Закачено

❗️Не споменавайте търговските наименования на лекарствени продукти или терапии! ❗️Не споделяйте лабораторни изследвания, рентгенови снимки или рецепти, предписани от лекуващия ви лекар! ❗️Не споделяйте лични данни или чувствителна здравна информация, която касае вас или други лица! 💡Коментари, които нарушават правилата, ще бъдат изтривани
1 отговора
answer.profile.name
Лилия Николова Балкова

Здравейте, може ли да ми кажете какви точно изследвания и колко често трябва да си прави един диа... Вижте повече

Вижте всички коментари...
avatar
Проф. Атанас Кундурджиев дм

Нефрология

22 мар 2024 10:31

Тези изследвания се назначават от лекарите коита провеждат диализното лечение и зависят от показателите и състоянието на пациента. Преценката е на лекуващия лекар.

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

23 мар 2024 19:27

Всеки пациент със захарен диабет тип 2 трябва да провежда регулярно изследвания, свързани с контрола на диабета - кръвно захарен профил и гликран хемоглобин, както и изследвания, свързани с усложненията на диабта - оценка на бъбречната функция - креатинин, урея, пик. киселина, електролити, албуминунрия, уринен седимент, консултация с нефролог, кардиолог, офталмолог и невролог поне два пъти годишно. Честотата на прегледите и изследванията е индивидуален по преценка на лекуващия лекар и според тежестта на диабета

avatar
Силви Стоева
3 апр 2024 11:19

Тези изследвания джипито ли трябва да ги назначи, или сами можем в лаборатория?Трябва ли на някакъв период да се посещава нефролог, ако имаме нетежък и овладян захарен диабет или консултацията да е само ако кръвните резултати са притеснителни?

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:16

Горе професора е написал,че или личния лекар, или лекуващия ви, ако изгледате видеото таме много добре обяснено

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:13

Всеки пациент със ЗД при поставяне на диагнозата трябва да е информиран за честотата на прегледите и изследванията които трябва да прави и какви точно са те. Отговорност за това имат ендокринологът и ОПЛ. Всеки пациент със ЗД трябва поне два пъти годишно да изследва кръвно захарен профил и гликиран хемоглобин, а при недобър контрол на диабета и по-често. Другите показатели са - креатинин, пик. киселина, липиден профил, урина - седимент и белтък в урината. Ежегодно диабетикът трябва да се консултира с офталмолог, нефролог, кардиолог и невролог.

avatar
Калина Иванова Петрова
25 апр 2024 15:32

Много полезна информация, която, за съжаление джипито ми не ми е подало. Ще започна да следя посочените параметри. С диабет съм и бъбречна история.

avatar
Анонимен
24 апр 2024 19:32

Аз съм с сърдечно заболяване и диабет и съм пациент на доц. Кондурджиев и много благодаря!

avatar
Анонимен
23 апр 2024 14:04

Аз съм с инсулинова резистентност и качих много килограми и понеже имам фамилно диабетици,правя регулярни изследвания, сега ще поискам от личната и за бъбреци,защото съм боледувала от пиелонефрит в по-млади години. Хубава инициатива да информирате хората, защото личните не винаги се сещат

avatar
Линда Пенковска
23 апр 2024 13:55

благодария

avatar
Анонимен
22 апр 2024 11:27

Благодаря за полезната информация!

avatar
Анонимен
22 апр 2024 11:27

Благодаря за полезната информация!

Какви изследвания и колко често трябва да се правят при лека Инсулинова Резистентност

Какви изследвания трябва да се правят и колко често при леко -пълен човек с лека Инсуленова резистентност-пред диабетно състояние?

Здравейте,от няколко години съм с диабет тип 2.Пия хапчета,но от около 2 месеца изобщо не ми действат.Моля,кажете ми какво следва да направя - някакви изследвания или нещо друго? Захарта ми варира между 8.8 -10.02.

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:14

Обърнете се към личния лекар - той ще назначи кръвно захарен профил и гликиран хемоглобин, а по преценка и др. изследвания и ще ви насочи към еондокринолог за корекция на терапията.

Здравейте!Диагностицирана съм с единична киста на десния бъбрек с размер 7 см и инсулинова резистентност.Може ли кистата на бъбрека да влоши допълнително здравето ми?Засега нямам високо кръвно,но вследствие на терапия с кортикостероиди заради пневмония и Ковид/2 пъти/ в болница,качих доста килограми.

avatar
Георги Немски 8 апр 2024 18:57

Здравейте, в последно време в фейсбук срещам много реклами на смарт часовници, за които се рекламира, че могат неинвазивно да показват нивата на кръвната захар в реално време, може ли да се вярва на тези реклами, защото от горчив опит съм се обедил, че предлаганите стоки в фейсбук са 95 процента пълни фалшификати?

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:15

По - уместно е да си закупите глюкомер /цената вече е доста достъпна/. Това е начинът за контрол на кръвната захар в домашни условия и е достатъчно достоверен.

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:17

Аз имам такъв часовник но го ползвам предимно за сърдечен ритъм и крачките както и си меря сатурацията,иначе у дома имам от години глюкомер.Часовникът ми е много полезен за движението и откакто го имам започнах да се движа повече, напомня ми и да пия вода

avatar
Ани Павлова
8 апр 2024 15:35

Бих искала да попитам, аз имам хроничен пиелонефрит и често вдигам кръвната захар, това значи ли, че съм застрашена от диабет?

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:17

Има критерии за поставяне на диагноза захарен диабет. Обърнете се към ОПЛ, ще се назначат и изследвания и ще се докаже/изключи наличие на ахарен диабет или предиабет.

Здравейте, искам да попитам винаги ли човек с диабет развива нефрологично заболяване и наличието на много ниско кръвно как се отнася към заболяването, т.е. ниското кръвно рисково ли е? Сестра ми е с преддиабет и много ниско кръвно

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:20

Не е задължително винаги пациент със ЗД да развие бъбречно заболяване, но рискът е по - висок отколкото на здравите хора без диабет, многократно по-висок. Съвременните лекарства и профилактиката имат за цел и доста успешноуспяват да избягнат развитието на хронично бъбречно заболяване при диабетици или го отлагат във времето. Ниското артериално налягане нарушава кръвоснабдяването на всички органи в човешкото тяло, в частност и бъбреците. Зависи обаче каква е причината за ниското артериално налягане.

avatar
Петрова Димитрина
27 мар 2024 16:33

д-р Ваня Грозева Д-р Грозева, жена с предиабет в менопауза съм, нормално тегло, движа се, трябва ли да приемам и някскви витамини и минерали? Благодаря

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

29 мар 2024 09:12

Като жена в менопауза е уместно да приемате вит. Д с оглед профилактика/лечение на остеопорозата. При нормално тегло и здравословен начин на живот с физическа активност и балансиран хранителен режим не е необходим прием на други витамини и добавки. Предиабетното състояние ви ангажира да контрлирате кръвната захар поне два пъти годишно и да се консултирате със специалист ендокринолог за преценка необходмиостта от медикаментозна намеса.

avatar
Анонимен
27 мар 2024 12:37

Здравейте , аз съм със Захарен диабет тип 2, от 2023 г., следя си редовно показателите , но в последната година има леко завишен креатининов клирънс , знам че е опасен понижения. След колко време трябва да се проследи ?

avatar
Проф. Атанас Кундурджиев дм

Нефрология

28 мар 2024 11:47

Най-ранния стадий на диабетната нефропатия е на хиперфилтрация. Много е важно да се започне нефропротективна терапия още в този стадий, когато и ползите от нея са най-големи. Конкретната терапия зависи от редица други фактори и е индивидуална.