Публикация

До края на януари грипът ще обхване почти цялата страна

До края на януари грипът ще обхване почти цялата страна

Най-застрашени са възрастните хора



Грипът ще обхване почти цяла България, като се очаква до края на месеца да е преминал пикът на заболяването.

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на БНТ. 

Вероятно през тази седмица заради повишена заболеваемост епидемия ще бъде обявена в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик и в други области на страната. 

Заради агресивността на вируса д-р Кунчев препоръча ваканцията на учениците да се удължи с превантивна цел.

„Съвсем ясно е на всички, че при тези ниски температури, ако можем да избегнем събирането на децата в тези два дни, ще има превантивен ефект неминуемо“, подчерта той.

По думите му сега в болниците се приемат не малък брой пациенти с усложнения като пневмонии, бронхити, при малките деца най-често се срещат отити.

Над 90% от всички случаи на заболявания в момента са от грип, а как ще го изкарате - много зависи от имунитета. Една не малка част от хората ще го изкарат на крак за 2-3 дни и то без да спират да ходят на работа“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Той поясни, че щамът на грипа е такъв, че вниманието трябва да бъде насочено преди всичко към най-възрастните хора. „Данните от Европа показват, че най-тежка е ситуацията при хората над 65-70 години“, посочи д-р Кунчев. 

При грип човек не бива да се самолекува, преценката на лекаря е ключова.

„Възрастните имат много съпътстващи заболявания и трябва внимателно да се прецени лечението им, а опитът да се експериментира с разни прахчета, просто ще усложни нещата“, предупреди д-р Кунчев.

Какви са признаците на грипа и кога да се търси помощ – чуйте целия разговор с д-р Кунчев.

Коментари