Публикация
Домати, хляб и авокадо са сред храните, които не трябва да пазим в хладилника
Дори и през лятото някои продукти запазват повече вкуса си, когато не са на студено
Настъпи времето на летните жеги и повечето от нас се стремят да пазят колкото се може повече от хранителните си продукти в хладилника. Като ги държим на ниска температура обаче, това не ни гарантира, че ще ги опазим свежи за по-дълго време, предупреждават експертите от британския Институт за добро управление на домакинствата.
Така например слагането на хляб, домати и авокадо в хладилника не е добра идея. Студът не само че не запазва някои храни за по-дълго време, но може дори да развали вкуса им. Някои храни с по-остра миризма пък могат да окажат влияние на вкуса на други продукти, сложени в съседство до тях в хладилника.
Институтът е съставил наръчник „Девет храни, които не трябва да пазим в хладилника“. Ето кои са те:
- Хляб – изсъхва и остарява по-бързо в хладилника, където няма въздух, в сравнение с кутията за хляб. За да го запазите свеж за по-дълго време, поставете го в специална кесия за хляб и го дръжте на хладно място.
- Лук – не е препоръчително да се държи в хладилника, тъй като миризмата му може да се прехвърли и на другите храни. Изберете сухо и вентилирано място, където го дръжте на тъмно, за да не прорастне.
- Чесън – също трябва да се държи в сухо и вентилирано място, за да издържи по-дълго. Хладилникът с нищо не помага на чесъна да остане свеж по-дълго време.
- Авокадо – най-добре е да се държи в отворени книжни кесии, ако не искате да узрее прекалено бързо. Ако искате обаче да ускорите този процес, поставете го в купа за плодове до банани.
- Домати – колкото по-студени стават, толкова повече губят естествения си вкус и аромат. Най-добрите домати са тези, които са пазени на стайна температура.
- Мед – това буквално е единствената храна, която никога не се разваля, така че няма абсолютно никаква нужда да го съхранявате където и да било освен в шкафа за храната.
- Кекс – с изключение на тези, които са направени със сметана, всички останали сладкиши ще издържат в хладилника точно толкова дълго, както и в затворена кутия за сладкиши.
- Диня – когато не са срязани, плодовете няма нужда да се държат в хладилника и да заемат толкова много място. След като срежете динята обаче, поставете отгоре на парчето домакинско фолио и я сложете на студено.
- Кафе – макар че някои диетолози настояват, че кафето трябва да се съхранява на студено място, на практика тази напитка поема миризмите на останалите храни около нея, ако я поставим в хладилника. Вместо това най-добре го съхранявайте в затворен контейнер или кутия без достъп на въздух.
Коментари