Публикация

Доц. Борислав Герасимов: И съвсем здрави хора се нуждаят от укрепване и поддържане на паметта

Умелата комбинация на оросяващи, съдоразширяващи и подобряващи метаболизма медикаменти стимулира функцията както на отделната мозъчна клетка, така и на мозъка като цяло, твърди републиканският консултант по спешна неврология към МЗ


Паметта е свойство на мозъчната кора да задържа усещанията, възприятията и преживяванията и да ги възпроизвежда волево. Тя  е уникална система на мозъка и нервната система за кодиране, обработване, складиране, възстановяване и използване в съзнанието на информация от предишен опит. Краткосрочната памет служи за бързо запомняне и възпроизвеждане на нови събития, възможност за учене и запомняне на нови неща. Възпроизвеждането на стари спомени е чрез трайната памет.

Три са основните елементи на паметта: запомняне, задържане и възпроизвеждане. Паметта бива зрителна, слухова, двигателна и смесена.
Разстройствата на паметта са количествени и качествени. При различните видове деменции (оглупяване) важи законът, че най-напред умират или изчезват „най-младите” спомени.

Интелектът е когнитивен (познавателен) процес

в основата на който е мисленето, съпоставянето и обсъждането. То е функция на най-новата структура на материята - кората на главния мозък. Паметта, индивидуалните запаси от знания са основен компонент на интелекта, заедно с познанието и изпълнителния контрол.

С различни тестове се изследват паметовите възможности на индивида по отношение на различните видове памет: краткосрочна, епизодична, семантична, процедуална и други. С прецизно невро-психологично изследване е възможно рано да се установят и най-леките патологични отклонения на паметовите функции и да се постави точна диагноза, която, подкрепена с други съвременни параклинични изследвания на мозъка, да уточни прогнозата при всеки отделен индивид и методите и средствата за неговото правилно и ефективно лечение.

Сега вече неврологичната наука разполага с широк набор от суперефективни лекарствени средства за коригиране и стимулиране на паметта и по този начин за подобряване на качеството на живота и трудоспособността на всеки индивид - епизодично или цялостно, в зависимост от конкретните обстоятелства.

Деменциите най-често са причина за нарушения на паметта и на интелекта: дегенеративен тип алцхаймер или по-честата съдова деменция при хроничната мозъчно-съдова недостатъчност, както и при редица дегенеративни, възпалителни, травматични и автоимунни хронични увреждания на мозъка - Паркинсонова болест, множествена склероза, травматична енцефалопатия след черепно-мозъчни травми и пугилистика (у боксьорите); витамин B недостатъчност у алкохолици; възпалителни заболявания на главния мозък (енцефалити, менингоенцефалити); тумори; епилепсия; транзиторна глобална амнезия; психогенна амнезия и други.

Укрепването и подобряването на паметовите възможности е необходимо и у напълно здрави хора при определени или особени екстремни ситуации: конкурси, изпити, при специални професии (разузнавачи, дипломати, космонавти, пилоти и др.), при които е необходимо за кратко време да се обработи, съхрани или предаде огромна по обем и важност информация.

Възможностите на съвременната неврологична наука вече са изключителни. Умелото съчетаване на ноотропни, съдоразширяващи, оптимизиращи качествата на кръвта и повлияващи метаболизма (обмяната на веществата) медикаменти, които подобряват доставянето на кислород, глюкоза и други необходими вещества и ензими, може да стимулира функцията както на отделната мозъчна клетка, така и на мозъка като цяло и да стори чудеса. В последните години се появиха отлични хранителни добавки, които са съобразени с най-новите достижения на неврологичната наука. Такъв препарат е Мемостор, в който 

има абсолютно необходимите за перфектната работа на мозъка аминокиселини, микроелементи и витамини като цитидин, уридин, глутамин, пантотенова киселина, желязо. 

Най-важно при проблеми с паметта е поставянето на точна и навременна диагноза за установяването на вида и причините за проблема от опитен невролог и още по-важно е ранното, навременно и почти винаги много успешно лечение, което е толкова по-успешно, колкото по-рано е започнало съвременно комплексно лечение.

Сега вече е възможно при ранно, навременно и умело лечение да се поддържа добро качество на живот на много от болните с паметови разстройства, което се отразява положително не само на тях, но и на микроклимата в семейството и в обществото, които се грижат за тях.

Коментари

Хубава и полезна статия.

За пациенти, които се притесняват дали попадат в рискова група за развитие на дементни състояния, бих препоръчала да прочетат тази статия: http://psy-consulting.blogspot.com/2014/06/blog-post_23.html и при нужда да посетят своевременно специалист.

Интересен и полезен материал! Важна е и ролята на психолога в оценката на когнитивните нарушения.