CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 30 Окт 2008
Доц. В.Златков: Ваксини и редовни прегледи срещу рака на маточната шийка

Ваксинацията трябва да става едновременно с изготвянето на регистър на ваксинираните момичета, за да може процесът да се проследява дългосрочно...

Ваксинацията на момичетата срещу човешкия папилома вирус (HPV) е един от пътищата за намаляването на случаите на рак на маточната шийка в България.

Това заяви пред health.bg доц. Виктор Златков, началник на диагностично-консултативния блок на СБАЛАГ „Майчин дом” – София.

Според него, ваксинацията трябва да става едновременно с изготвянето на регистър на ваксинираните момичета, за да може процесът да се проследява дългосрочно от лекар.

Предстои здравната администрация да вземе решение дали ще поеме част от финансирането на ваксините срещу рака на маточната шийка.

Европейската практика в тази сфера е различна – от пълна реимбурсация на цената на ваксината до различна степен на участие на здравноосигурителните системи.

Освен ваксинацията, е необходимо в България да се възстанови цитологичната профилактика, която в момента се извършва на случаен принцип, основно по желание на пациентките.

Това е една от причините заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка в България да нараства през последните 20 години, подчерта доц. Виктор Златков. 


Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Бременните трябва редовно да мерят кръвното си заради риск от прееклампсия
Как боли при мигрена и при разскъсана мозъчна аневризма?