Публикация

Доц. Виктория Атанасова: Пускайте сутрин децата да ходят боси из къщи

Според неонатолога от УМБАЛ Плевен много родители не закаляват децата си и допускат грешки при изграждането на имунната им система.


Доц. Виктория Атанасова: Пускайте сутрин децата да ходят боси из къщиОперативното раждане и неправилното захранване на бебета крият рискове за непълноценен имунитет при децата. Това стана ясно от думите на началника на отделението по неонатология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен доц. Виктория Атанасова по време на кръгла маса, посветена на ваксинопрофилактиката, организирана от фондация МОСТ. „Оперативното раждане е свързано с много рискове и основното нещо, което се случва е, че детето не претърпява това, което трябва при естественото раждане. Става въпрос за осигуряване с нормалната флора на майката, за да може да бъде бебето по-здраво през следващите години. То се ражда в състояние на стрес без да има възможност за адаптация към външните условия“, каза тя.

Специалистът отбеляза, че много често майките захранват новородените с изкусвани млека, вместо с кърма, което е грешка. Доц. Атанасова заяви, че т.нар. изкуствено хранене е нова мода при захранването на бебета. По думите й, това се дължи до голяма степен на агресивната политика от страна на фирмите, които произвеждат адаптирани млека. Тя също така каза, че много майки захранват бебета с немлечни храни прекалено рано, което също е грешка при изграждането на имунитет на новородените. „През първите месеци децата не се нуждаят от нищо друго освен от кърма. Според постановление на СЗО от 2005 г. няма нужда те приемат нито вода, нито захранване, нито други млечни храни, поне шест месеца. След това може да започне захранването, внимателното и постепенно въвеждане на нови храни, но на фона на кърменето“, каза неонатологът.

Според доц. Атанасова родителите допускат поредица от грешки при закаляването на по-големите деца. Като най-честата тя посочи липсата на двигателна активност. „Един ограничен двигателен режим е на първо място предпоставка да се създадат условия за всякакви болести“, каза специалистът. По думите й, грешка е също така децата да попадат под свръхопека. Тя отбеляза, че много родители неправилно тъпчат децата си с медикаменти, пробиотици, витамини и хомеопатични средства, като превенция да не се разболеят. „Едно нормално гледано дете, което е кърмено поне до шестия месец, на което не му се изписва антибиотик при всяка хрема няма нужда от пробиотици. То има нужда само от това, което му дава кърмата и естествените продукти на нашето обкръжение. Същото нещо бих казала за витамините. Ако има екстра внос на витамини те ще се излъчат повече с урината и е възможно детето да попадне в ситуация на хиповитаминоза, въпреки повишения прием“, обясни неонатологът.

Като грешка доц. Атанасова посочи това, че много родителите обличат децата с прекалено много дрехи, което ги кара да прегряват. „Най-лесният начин да се закали едно дете е сутрин да походи босо из къщи за 15-20 минути. По този начин се получава термичен стрес, подготвящ организма към промяна на околната среда, за която то да бъде готово“, каза тя.

Доц. Атанасова бе категорична, че е изключително важно всички деца да бъдат ваксинирани, за да се предпазят от редица смъртоносни заболявания. Тя напомни, че благодарение на имунопрофилактиката са ликвидирани страшни заболявания, като вариола, тетанус, бяс, дифтерия и др. 

Коментари

Петър Краев
20 апр 2017 15:04

Нашият син умира да тича бос по теракора у дома и за да му обуем чорапи, трябва мъжка сила:) Явно си знае детето, че е полезно...

Ами българинът най-много се страхува от две неща - да не настине и да не се мине. Затова през пролетта дечицата са навън с по два пуловера, шапка и плътно яке. И разбира се никога не ходят боси в къщи :)