Публикация

Две трети от мъжете с диабет развиват еректилна дисфункция

Две трети от мъжете с диабет развиват еректилна дисфункция

Диабетът може да наруши кръвоснабдяването на пениса и нервите, които контролират ерекцията


Еректилната дисфункция, наричана още импотентност, е състояние, при което мъжът не може да получи и да поддържа ерекция достатъчно дълго, за да може да извърши полов акт.

Има много причини за еректилна дисфункция, които могат да бъдат определени като физически, физиологични или и двете. Една от най-често срещаните е диабет. Изследванията показват, че между 35% и 75% от мъжете с диабет впоследствие развиват еректилна дисфункция.  Наблюдава се и друга тенденция – мъжете с диабет обикновено развиват еректилна дисфункция около 10 – 15 години по-рано от тези, които нямат диабет.

Защо диабетът може да е причина?

Диабетът може да причини еректилна дисфункция, тъй като може да наруши кръвоснабдяването на пениса и нервите, които контролират ерекцията.

Когато мъжът се възбуди сексуално, в кръвта му се отделя химическото вещество азотен оксид. Той подава команда към артериите и мускулите на пениса да се отпуснат, което дава възможност на повече кръв да навлезе в него. Така мъжът получава ерекция.  Мъжете с диабет страдат от промени в нивото на кръвната  захар, особено ако болестта им не се контролира добре. Когато нивото на кръвната захар се вдигне прекалено много, се произвежда по-малко азотен оксид. Това може да означава, че няма да има достатъчно кръв, която да преминава през пениса, така че да предизвика или да поддържа ерекцията. Ниските нива на азотен оксид често се регистрират при пациенти, които страдат и от диабет.

Диабетът може да наруши кръвоснабдяването на пениса и нервите, които контролират ерекцията

Други причини за еректилната дисфункция:

  • Затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол
  • Хормонални проблеми като нисък тестостерон
  • Психологични проблеми, включващи стрес, тревожност  и депресия
  • Проблеми на нервната система, включително увреждане на гръбначния стълб или на мозъка
  • Тютюнопушене, прекаляване с алкохола, използване на забранени медикаменти.
  • Лекарствени препарати като такива, предписвани за високо кръвно налягане и депресия.
  • Контузия на таза или операция на простатата, дебелото черво или пикочния мехур може да доведат до увреждане на нервите, свързани с пениса. Това нервно увреждане също може да доведе до еректилна дисфункция.

Изследвания и диагноза

За диагностициране на еректилна дисфункция обикновено лекарите назначават следните изследвания:

  • Кръвни изследвания, за да се установи дали има повишена кръвна захар, което може да е показател за диабет.
  • Хормонални тестове, които измерват нивата на тестостерон и на другите хормони.
  • Изследвания на нервната система, на кръвното налягане и на потенето. Те трябва да изключат нервна увреда на сърцето, кръвоносните съдове и потните жлези.
  • Анализ на урината за наличието на захар, което може да е симптом на диабет.
  • Общофизически преглед на гениталите и на нервните рефлекси на краката и пениса.
  • Разпитване на пациента за начина му на живот и за предишни заболявания и контузии, за да се установи каква е причината за проблема с ерекциите и при какви обстоятелства се появява той.
  • Попълване на въпросник за сексуалното здраве, за да се установи наличието и степента на еректилна дисфункция.
  • Инжектиране на лекарство в пениса, за да се провери дали кръвоснабдяването му е нормално.

Промени в начина на живот

Еректилната дисфункция, което е следствие на диабет, днес е много добре проучена. Добрият контрол на диабета може да намали опасността да се развие такъв тип дисфункция, обясняват специалистите. Другите начини на превенция са спиране на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол.

Другите начини на превенция са спиране на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол.

Други промени в навиците, които може да са полезни:

  • Здравословен хранителен режим и физически упражнения: Изследванията показват, че мъже, които са променили своя хранителен режим и са преминали на такъв с намалено количество на наситени мазнини и високо съдържание на фибри, и които правят умерени физически упражнения всяка седмица, са успели да подобрят своята еректилна функция, без да им бъдат предписвани лекарства.
  • Намаляване на теглото: Някои изследвания показват, че даже малко намаляване на теглото може да подобри еректилната функция и сексуалното желание при мъже с диабет. При тези от тях, които успели да свалят килограми, се увеличили нивата на тестостерон и се подобрило кръвообращението,  което довело до по-добри ерекции.
  • Намаляване на стреса: Еректилната дисфункция може да доведе до стрес и напрежение в една интимна връзка.  Добре е пациентът да се посъветва с психолог, дори ако причините за сексуалната дисфункция са чисто фициологични. Хората с еректилна дисфункция трябва да намерят време за релаксация и за достатъчно сън всяка нощ.

Ново изследване също така показва, че добавките с аминокиселини могат да помогнат за подобряване на еректилната функция. Известно е, че тези киселини увеличават произвеждания от организма азотен оксид, който може да засили кръвоснабдяването на пениса. Както вече бе споменато, ниските нива на азотен оксид често се срещат при мъже с диабет.

Лечение

Лечението на еректилна дисфункция ще зависи от причината за нея. Налице е набор от добри опции за терапия. Те са еднакви за мъже с диабет и за мъже, които са с дисфункция, дължаща се на други причини.

Най-често използваното лечение е с таблетки

Най-често използваното лечение е с таблетки. Те работят много добре при мъже с диабет, като възстановяват сексуалната функция. Някои лекарства, наричани PDE-5 инхибитори, също се използват за лечението на еректилна дисфункция.

Други форми на лечение на еректилна дисфункция:

  • Хормонална терапия: Тестостерон заместваща терапия се препоръчва за мъже с еректилна дисфункция, при които се измерват ниски нива на тестостерон.
  • Инжектиране на пениса: Инжектирането на хормони  директно в пениса преди сексуален акт е разрешени за мъже, които не се повлияват от терапията с таблетки за орална употреба. Тази хормонална инжекция увеличава кръвоснабдяването на пениса, за да се стигне до ерекция.
  • Използват се също така терапия с вакуумна помпа и протезиране на пениса, което е третирано от лекарите като последна възможна опция, тъй като е свързано с голяма хирургическа интервенция.
  • Психологическа подкрепа: Ако еректилната дисфункция се дължи на психологически фактори като тревожност или депресия, пациентът ще има голяма полза, ако направи консултация с психолог.

Източник: Medical News Today

 

Обща медицина Диабет Кръвна захар Еректилна дисфункция Диабет лечение на диабет диабет симптоми видове диабет Кръвна захар повишена кръвна захар норми на кръвна захар захарна болест Еректилна дисфункция проблем с ерекцията трудна ерекция импотентност причини за еректилната дисфункция лекарства за еректилна дисфункция билки за еректилна дисфункция диабет лечение сексуална дисфункция диабет и еректилна дисфункция диабет терапии хапче за еректилна дисфункция

Коментари