Публикация

Двойно повече мъже боледуват от туберкулоза у нас

Двойно повече мъже боледуват от туберкулоза у нас

Видин с най-много заболели в страната


Броят на мъжете, болни от туберкулоза у нас, е над два пъти по-голям от този на жените. В България има устойчива тенденцията за намаляване на заболеваемостта – през миналата година тя е 21,3 на 100 000 души.

В Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, в Министерството на здравеопазването бяха обявени мерките за справяне със заболяването. Тази година денят преминава под мотото „Обединени да спрем туберкулозата“, а 29 специализирани лечебни заведения в цялата страна организираха безплатни прегледи.

Над 26 000 души от уязвими групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза през 2016 година“, съобщи министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Според зам.-министъра д-р Галин Каменов, благодарение на професионализма и опита в лечението на туберкулоза у нас заболеваемостта сред населението е под средното за Европейския регион.

Сред заболелите са над 6 500 лишени от свобода, над 5 500 употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата и над 14 000 лица представители на ромска общност“, каза д-р Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 „По данни на Националния регистър по туберкулоза процентът на успешно излекуваните пациенти се увеличава от 80% през 2007 г. до 85% при пациенти, започнали лечение през 2014 г.“, посочи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.

Имаме трайна положителна тенденция и, забележете, говорим за излекувани, вече здрави пациенти“, уточни той.

Миналата година у нас са регистрирани 164 деца с туберкулоза.

Над 74% от всички пациенти са с туберкулоза на белия дроб. Над 66% от тях отделят туберкулозни бацили и крият риск за околните контактни лица.

Намаляването на разпространението на заболяването се дължи на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, както и на програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Последните две години действието на тези програми беше спряно от предишното ръководство на МЗ. На 22 март националните програми стартираха отново и в дейностите им активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

От бюджета на здравното министерство се осигуряват средства за противотуберкулозни лекарства, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории и субсидии за лечебните заведения за лечение на туберкулоза.

С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация през последните 8 години е осигурено лечението на 235 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където е изграден специално оборудван сектор за тях, съобразен изцяло с мерките за контрол на инфекцията.

Независимо от тенденцията за намаляване на заболеваемостта, все още има региони в България, в които тя е над средната за страната: Видин – 38,4; Габрово – 36,8; Враца – 36,6; София област – 31,2; Перник – 28,7; Сливен – 26,7; Бургас – 25,4; Ямбол – 23,4; Монтана – 23,3 (брой заболели на 100 000 души население).

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. 

Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е и пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително - от 6 месеца до 1 година, допълват от здравното министерство.

Коментари