Публикация

Един от всеки четирима възрастни е с по-голям риск от инсулт поради предсърдно мъждене

Информационна кампания ни учи как да разпознаем признаците на предсърдно мъждене и да намалим риска от инсулт




Днес, по повод Деня на сърцето, започва информационна кампания „Живей в ритъм - намали риска от инсулт!”. Кампанията се организира от Дружеството на кардиолозите в България и се провежда с подкрепата на фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм. Инициативата, която има за цел да повиши осведомеността на обществото относно предсърдното мъждене – най-често срещаната аритмия в световен мащаб, предоставя информация за симптомите, рисковите фактори и средствата за профилактика на заболяването.

Официалното откриване на кампанията беше отбелязано с флашмоб на бул. „Витоша“ в София, по време на който под звуците на бийт бокс изпълнител, група от младежи образуваха чрез музика и танц символична фигура на туптящо сърце и демонстрираха нагледно как тупти здраво сърце и как тупти такова, което има аритмия. 

Целта на събитието е да предупреди за опасността от предсърдното мъждене като най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм и една от основните причини за исхемичен инсулт, и да привлече вниманието на обществеността в България. 

В края на инициативата, проф. д-р Арман Постаджиян, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите, направи кратко обръщение към присъстващите, като обясни колко сериозен проблем е предсърдното мъждене и колко е важно да се грижим за здравето си и да се преглеждаме профилактично.

Бяха раздадени също така образователни материали с информация относно предсърдното мъждене, симптомите и необходимостта от първична профилактика на инсулт.

Кампанията продължава в диагностично-консултативните центрове в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез разпространение на информация до пациентите, както и посредством други комуникационни канали. В медицинските центрове информацията ще бъде предоставяна от студенти по медицина, членове на Асоциацията на студентите-медици в България.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм. Заболяването възниква при един от всеки 4 възрастни над 40-годишна възраст, като причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава с 5 пъти риска от инсулт. Предсърдно мъждене е състояние, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а двете предсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо, прекалено бавно или неравномерно.

Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост са част от симптомите на заболяването, но те не винаги са изявени. Много пациенти дори не осъзнават, че имат предсърдно мъждене -  понякога те просто усещат леко прескачане на сърцето. Тъй като при наличие на заболяване на сърдечния ритъм, кръвта в предсърдието на сърцето не циркулира правилно, това може да доведе до образуване на тромби. Посредством кръвта, образуваният тромб може да се придвижи до мозъка и да блокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт. Предсърдното мъждене е причина за почти една трета от всички случаи на исхемичен инсулт. 

Исхемичният инсулт е изключително сериозно медицинско събитие, при което приблизително 1.9 милиона нервни клетки умират всяка минута. Дължината на разрушените нервни влакна по време на инсулт се равнява приблизтелно на разстоянието между София и Йоханесбург, и в повечето случай този медицински инцидент води до сериозна инвадилизация. 

Инсултите, причинени от предсърдно мъждене, обикновено са изключително тежки и се свързват с висока смъртност. Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност сред 235 заболявания и третата основна причина за инвалидизация сред 295 заболявания.

Съгласно данни на СЗО в световен мащаб, предсърдното мъждене засяга над 5,5 милиона души, което превръща това състояние в своеобразна епидемия за нашата епоха. В България около 230 000 души страдат от предсърдно мъждене, като броят на жените е по-голям. Предразположени към заболяването са хора с артериална хипертония, с различни форми на исхемична болест на сърцето, с вродени сърдечни заболявания, тиреотоксикоза или хиперфункция на щитовидната жлеза и други. 

Ако бъде открито навреме, предсърдното мъждене може да бъде лекувано,  и сериозните последствия като инсулт да бъдат предотвратени със съвременни лекарства средства -  противосъсирващи медикаменти или т.нар. нови антикоагуланти (НОАК). Тези лекарства са именно основната терапия за предотвратяване образуването на тромби при пациенти с предсърдно мъждене. Противосъсирващите средства осигуряват на пациентите с това състояние защита от инсулт и така спасяват живота им. 

Правилно избраното лечение, съобразено с индивидуалния риск на пациента, може ефективно да предотврати две трети от случаите на инсулт. Сред предимствата на съвременните лекарства за разреждане на кръвта е и фактът, че не е необходимо проверяване на кръвните показатели на редовни интервали от време. Нещо повече, тяхната ефективност не се влияе неблагоприятно от определени храни. Всичко това прави ежедневието на пациентите с предсърдно мъждене по-леко. Поради тези причини медицинските специалисти и международните ръководства за терапия на пациенти с предсърдно мъждене препоръчват употребата на новите антикоагуланти за профилактика на мозъчни инсулти. 

Допълнителен фактор, подсилващ профила на ефикасност и безопасност на новите антикоагуланти, е фактът, че вече съществува и медикамент, който може да неутрализира противосъсирващото действие в спешни ситуации. Става дума за ситуации, в които се налага противосъсирващото действие да бъде спряно незабавно. Такива ситуации например са: спешна операция (фрактура на тазобедредна кост, апендицит и т.н.), злополука или неконтролируемо кървене. Тази опция дава допълнително спокойствие на лекарите, когато предписват на пациентите си медикамент за разреждане на кръвта, тъй като годишно плюс/минус един от всеки 50 пациенти с предсърдно мъждене, приемащ противосъсирващи медикаменти, може да се окаже в спешна ситуация. 



Коментари