Публикация

Експерт в НЗОК: Болните с нефрологични заболявания са приоритетна група, няма да спираме леченето им

Експерт в НЗОК: Болните с нефрологични заболявания са приоритетна група, няма да спираме леченето им

Касата няма да предписва по-евтиния вариант на лечение на хепатит С, тъй като то се дава по преценка на медицински лица, уверяват оттам


Болните с нефрологични заболявания са приоритетна група. Никога не е спирано да се лекуват и няма болен, на когото да е отказано лечение. Това увери пред Би Ти Ви д-р Елена Тотева, главен експерт в НЗОК, по повод напрежението  с лечението на болни от хепатит С. По думите й касата няма да предписва по-евтиния вариант на лечение, тъй като то се дава по преценка на медицински лица.

Ден по-рано избухна скандал с лечението на пациентите с хепатит С. До дни влизат в сила нови критерии на Здравната каса, срещу които въстанаха лекари, пациенти и фармацевтични компании. 

Напрежението провокира спешна среща с националните консултанти по гастроентерология.

Протокол от срещата вижте в прикачения файл ПО-ДОЛУ.

В критериите на касата, които влизат в сила от 16 януари, е записано, че ще се изключват например болните, при които се очаква ниска продължителност на живота заради съпътстващо заболяване.„Това само по себе си е риск за живота, да не говорим, че е престъпление и нарушение на Конституцията", коментира Иван Димитров от Българския пациентски форум. 

Другата промяна е, че лекарите ще предписват най-евтината за касата безинтерферонова терапия, вместо да избират между наличните. Ако все пак се налага друга - Надзорът на касата трябва да я одобри. Лекарите се надяват това да важи само до март, когато им е обещано правилата да се променят отново. „Това е за един сравнително кратък период от време, говорим някъде докато влязат новите критерии", обясни националният консултант по гастроентерология  проф. Крум Кацаров.

Така след март се очаква и пациентите с по-лека форма на заболяването да получат скъпото лечение.

„Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчности хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий“, коментира ден по-рано проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, пред Би Ти Ви. Той заяви, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК, тъй като нещата имат и етичен аспект.

Пациенти с по-леки чернодробни заболявания ще могат да получат лечение независимо от цената, коментира Тотева и посочи, че с по-скъпата безинтерферонава терапия ще се лекуват 650 човека с хепатит С и лимити за това няма. Тя допълни, че има ръст на лекуваните хора с над 100 процента за последните години с по-евтините методи.

 

 

Прикачени файлове

Протокол 11.01.2017 НЗОК.jpg

Коментари