Публикация

Евгения Адърска: Замразяването на пари е за сметка на болните

С предвиденото увеличение на бюджета за здраве през следващата година ще се усети някакво подобряване на ситуацията в сектора, но това няма да бъде оптимумът, за който всеки от нас си мечтае.


С предвиденото увеличение на бюджета за здраве през следващата година ще се усети някакво подобряване на ситуацията в сектора, но това няма да бъде оптимумът, който всеки от нас си мечтае да бъде постигнат.

Това заяви пред health.bg Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

„Доколкото разбирам, част от тези пари ще отидат за стари плащания и в целия обем няма да бъдат приложени ефективно в частта лечение.” – коментира Адърска.

Вчера от конфедерацията, в която членуват 15 пациентски организации, се обявиха против заделянето в резерва на близо 402 млн. лева, които ще дойдат от увеличението на здравните вноски.

„Това са парите на хората, които се осигуряват. Те отделят средства според държавната политика за своето здраве, т.е. подпомагат бюджета. А всъщност техните пари се замразяват. Това не би било страшно, ако не беше за сметка на болните.” – посочи Евгения Адърска.

Според нея, по този начин ще се увеличат листите на чакащите за скъпоструващите програми.
„Тези програми са свързани с лечението на специфични заболявания, които в повечето случаи са хронични. Не може да има листа на чакащите, това са несъвместими с хуманността понятия.” – категорична бе председателката на пациентската организация.

„Средствата трябва да бъдат освободени, тъй като бюджетът е недостатъчен.
Освен това, ако парите се отпуснат в края на годината, процедурите по държавна поръчка и доставка на лекарствата не могат да се правят.” – коментира Адърска.

Тя изрази надежда бюджет 2009 г. да бъде ориентиран към подпомагане и запазване здравето на хората.

„Ако не може да се преосмисли решението, да се промени данъчната политика. След като е невъзможно да се намали ДДС върху лекарствата, след като не могат да се правят други финансови упражнения и се заделят пари в резерва за сметка на хората, които очакват пари за своето лечение, трябва да се търси друг подход.” – категорична бе Евгения Адърска.

Коментари