Публикация

Еврокомисията ще ограничава евтините и вредни мазнини в банички и вафли

Много хора заместват истинската храна с евтините тестени закуски, бисквити и сладкиши, а така вредят на здравето си, без да осъзнават това


И вие ли посягате към бисквити, вафли и готови сосове, когато ви се хапва нещо? Едва ли си давате сметка, че в тях се съдържат от опасните за здравето трансмазнини - индустриално преработени мазнини, които понякога производителите обозначават на етикета като „частично хидрогенирани масла“. Въпреки че много потребители следят за съдържанието на стоките, които купуват, все още някои по-бедни групи от населението се изхранват от евтиното и вредно производство на хранителни продукти. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, с който тя цели да инициира законодателни промени за ограничаването им до 0,01-0,03 грама на човек дневно.

77% от храните в ЕС съдържат под 0,5 г на 100 г мазнини. В някои бисквити и пуканки обаче се откриват до 40-50 г трансмазнини на 100 г мазнини! Другите продукти, в които има тревожно много трансмазнини – мазнини за пържене в заведенията за хранене, маргарин на блокчета, маргарин за производството на тестени закуски, сладкарски изделия, бисквити, вафли, захарни изделия, също и с какаово покритие, готови супи и сосове. Производителите използват широко трансмазнините, защото те са лесни за употреба, евтини и трайни.

Препоръките на Световната здравна организация са трансмазнините да не надхвърлят 1% от дневния енергиен прием на човека. Отдавна е известно, че трансмазнините повишават с 30% риска от коронарна болест на сърцето, ако те надвишават 2% от дневния калориен прием. Според доклада те са в основата на около 660 000 смъртни случаи в ЕС годишно. Преценено е, че задължението да се обявяват стойностите на етикета само по себе си няма да даде ефект. 

Прикачени файлове

Работен документ на Европейската комисия за регулиране на трансмазнините

Коментари