Публикация

Фармацевтичната гилдия против кадрови промени в ИАЛ

Фармацевтичната гилдия против кадрови промени в ИАЛ

Смяната на ръководството щяла да доведе до сътресения в сектора


Регионалната фармацевтична колегия София-столична се обяви в подкрепа на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова и екипа ѝ. Според гилдията промените в ръководството на агенцията ще доведат до сътресения в сектора, ще се отрази върху дейността на медицинските специалисти и опазването на общественото здраве.

През последните две години и половина ИАЛ е стабилна и работи добре с всички от фармацевтичния сектор. Прекратиха се порочните практики за подпомагане на определени фирми и проверките с цел преразпределение на пазара на аптеките. Решенията се вземат по законосъобразност, не се толерират определени икономически субекти, експертността и професионализмът са водещи при работата, има реално сътрудничество с други организации от фармацевтичния и здравния сектор“, се посочва в становище на столичната фармацевтична колегия, подписана от председателя на управителния й съвет магистър-фармацевт Венелин Сапунаров.

Фармацевтите изтъкват, че до този момент агенцията не е имала и толкова активна международна дейност, което личи, както по отношение на Европейската агенция по лекарствата, така и относно Световната здравна организация и съвместните им проекти и дейности. Постигната била и целта ИАЛ да работи експертно, професионално и с еднакви правила за всички. 

 „Притеснителен е фактът, че с политическите промени в страната, се обмисля и прави кадрова реорганизация в институции с нормативно вменена високоотговорна функция, свързана с опазването на човешкото здраве. Как да очакваме, че ИАЛ ще работи добре, когато след месец приключат изборите, пак ли ще се правят рокади?

Подобни промени засягат целия сектор, всички практикуващи фармацевти, фирмите - производители, търговци на едро и дребно с лекарствени продукти, както и пациентите, тъй като агенцията осъществява контрола по производството, вноса, съхранението и отпускането на лекарствените продукти, клиничните изпитвания, безопасността на медицинските изделия“, изтъкват от организацията, в която членуват над 2300 магистър-фармацевти.

Преди дни и от фармацевтичната индустрия също се обявиха в подкрепа на доц. Стоименова. В отворено писмо до здравния министър от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и Българския фармацевтичен съюз изразиха задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните две години.

Лекарственият регулатор преодоля голяма част от натрупаните през предходни периоди проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти. В лицето на ИАЛ ние виждаме партньор, с когото можем да работим успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването“, изтъкват от бизнеса.

С пълния текст на писмото може да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

Otvoreno pismo_ARPharM_BGPharmA_BFS_BATEL.pdf

Коментари