Публикация

Гъбичките може да се крият под лака за нокти

Измивайте редовно ходилата с вода и сапун, старайте се никога да не са влажни


Когато става въпрос за ноктите на ръцете и краката, много обичаме да си говорим за приятни неща като най-модерния маникюр или апликация, например. Това, за което обаче нямаме желание да говорим, е един дребен проблем, който се оказва доста разпространен и не по-малко смущаващ – гъбичките по ноктите.

Според Американската академия по дерматология 50 процента от всички заболявания на ноктите всъщност на гъбични инфекции. Тъй като те са толкова масови, желателно е хората да са наясно как се разпространяват, съветват лекарите. Ето някои важни факти, които трябва да знаете, за да поддържате ноктите на ръцете и на краката си в перфектна форма. 

1. Гъбичките процъфтяват  при влага

Влажните точки по тялото са идеалното място за разпространението на гъбички. Вашите запотени чорапи и обувки са идеалната среда, в която те да се развиват. За да спрете разпространението им, винаги мийте крака си и след това ги подсушавайте изцяло, за да ги поддържате чисти. Не мислете, че това ще стане, просто като стоите под душа. Постарайте се да измиете ходилата си със сапун. Много хора не го правят, а само обливат краката с вода. „В действителност трябва да ги натъркате добре със сапун или друго почистващо средство, за да се отървете от бактериите по тях“, съветва американската  дерматоложка д-р Мона Гохара. 

Ако краката ви се потят, трябва да сменяте по-често чорапите си, за да предпазите краката си от това да стоят влажни цял ден. И е добре освен това да имате под ръка малко талк.

2. Може да се крият под лака за нокти

Ако ходите постоянно с лак на ноктите, може би е време да им дадете почивка за ден-два.  Не е важно само по принцип да позволявате на ноктите си да си почиват от време на време.  В случая гъбичките под ноктите могат да бъдат покрити от лака.  Може да нямате никаква идея, че ноктите ви пожълтяват, ако постоянно са боядисани в ярък цвят. А това ни води към следващата точка....

3. Трябва да може да разчитате знаците

Познаването на симптомите на гъбичната инфекция е първата стъпка в борбата с нея. Ако нокътят ви се удебелява, започва да се рони, става жълт и дори се повдига се от основата си, каточе ли ще падне – не го пренебрегвайте, отидете на консултация при вашия лекар, преди да е станало по-зле. 

4. Лечението може да е по-продължително

Тъй като инфекцията се развива под повърхността на нокътя или в основата му, успешното лечение ще отнеме няколко месеца или даже повече, предупреждава д-р Фиб Рич от Университета за здраве и наука в Орегон. При по-сериозен проблем се изписват хапчета, които се пият, а за по-леките случаи се прилагат препарати за външно мазане. 

5. Може да се заразите от други хора

За съжаение трябва да имате предвид, че гъбичките са заразни и могат да се предават от човек на човек. Могат да преминават дори от нокътя към кожата, предупреждава д-р Рич. „Тези инфекции не са опасни, но може да са болезнени и неприятни от козметична гледна точка. Винаги носете джапанки, когато ползвате общесвен душ, съблекалня и или сте на басейн, за да се предпзите“, съветва тя.

Източник: .Goodhousekeeping.com

Коментари