CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 22 Окт 2008
Геномите на хиляди доброволци - достъпни в Интернет

Американски учени сложиха началото на уникален изследователски проект, наречен „Личен геном”. Организаторите се обръщат за сътрудничество към доброволци, чийто разшифрован геном...

Американски учени сложиха началото на уникален изследователски проект, наречен „Личен геном”. Организаторите се обръщат за сътрудничество към доброволци, чийто разшифрован геном и медицински данни ще бъдат достъпни в Интернет.

Ръководителят на проекта Джордж Чърч от Харвардския университет съобщи, че в момента се подготвят за публикация данните на първите десет участници, а за разшифроване на генома са се записали вече 5 хил. души. Очаква се в бъдеще броят на доброволците да достигне 100 хиляди. Желаещите доброволци се регистрират в сайта Personal genome project.

Според авторите на проекта свободният достъп до гигантската база данни ще даде силно ускорение в изучаването на причините за наследствените болести и тяхното лечение. Учените смятат, че обществото бързо ще преодолее опасенията, породени от нарушената конфиденциалност на генетичните данни.

Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Д-р Илиян Тодоров: Заради ваксините има значителен спад на ротавирусите инфекции
Сироп за трансплантирани деца отново става безплатен