Неврология, Психиатрия, Обща медицина
д-р Катя Казакова

д-р Катя Казакова

Лекар Нервни болести / Неврология
13:51 / 09 Май 2016
Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяване

Пациентът не може сам да определя какъв тип главоболие има

Главоболието  е един изключително чест неврологичен проблем.  Той е симптом при много заболявания - както свързани с мозъка, съдовете, обвивките, мускулите на главата, така и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и др. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината и да се определи правилното лечение. Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяване Аз работя в доболничната помощ и в практиката си най-често се срещам с първичен тип главоболие- мигрена и тензионно главоболие.

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяванеПри мигрената  главоболието е най-често едностранно. Може да има “любима“ страна, но може и да сменя страните. Боли  половината глава. Болката е пулсираща. Усилва се при навеждане, напъване, кашлица.  Силните шумове, светлина и миризми  дразнят и засилват болката. Тишината и покоят успокояват симптомите.  Обичайно се съчетава с гадене или повръщане. Много от пациентите имат  усещания, които предупреждават за настъпването на болката. Тези предшестващи симптоми наричаме аура.

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяванеТензионното главоболие има различен характер. Често го описват като тежест, натиск, стягане. Може да се локализира в тила, слепоочието, челото. Понякога се включват всички мускули на главата и усещането е за обръч, който я стяга. Друг път болката не е в мускулите, а във връхната част на главата и има характер на натиск или парене.

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяванеПрактиката ми е показала, че пациентът  не може сам да определя какъв тип главоболие има, а самолечението е направо опасно. Пулсиращото  главоболие, приличащо на мигрена, може да е свързано с прием на алкохол,  висока температура, вирусна инфекция или ниска кръвна захар и др. Лечебният подход е според причината, а не според симптома. Често получавам запитване-Какво да взема при главоболие?  Кой препарат е най-подходящия? Сега разбирате, че тези въпроси са некоректно поставени и нямат един универсален отговор.

Тензионното главоболие може да е предизвикано от работа при неудобна поза на тялото, промени в шийните прешлени,  стрес, особено при неотреагирана агресия  и още много ситуации.

Когато имам такива пациенти подробно обсъждаме причините.  При данни за съдово главоболие правим Доплерова сонография. Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяванеПри мигрената обстойно се коментира храненето. Приема на ферментирали храни предизвикват главоболие.  В друг случай неправилният режим и подбор на храни предизвиква ферментативни процеси в червата и води до провокиране на пристъп. Особено важно е да се ограничи приема на концентрирани захари. Понякога само тези корекции са достатъчни. В друг случай при наличие на наднормено тегло и метаболитен синдром препоръчвам редукция на теглото. Защо?  Знаем за ролята на естрогените при  старта на мигрената. Колкото по-голямо е количеството на мастната тъкан в организма,толкова по-високи са нивата на естрогените и по- чести провокираните от хормоните мигренозни пристъпи.

При тезионното главоболие е важно да се определи причината.  Това налага допълнителни изследвания - графия на шийни прешлени, преглед за наличие на кифосколиоза или други проблеми с гръбнака. Мисли се дори за плоско стъпало и неправилно разположение на центъра на тежестта. При необходимост консултация със стоматолог,  при съмнение за проблем  с  темпоро-мандибуларната става.   Обсъжда се  източника на стрес и възможностите за контрол . Друг важен момент е движението.  Спортът  е задължителен при обсъждане на лечебният план и чак тогава мисля за медикаментозно лечение.

Кога трябва задължително да потърсим лекар?

  • Когато главоболието е често или продължително. 
  • Когато има изтощително повръщане, поради опасността от обезводняване и електоролитни нарушения.
  • Когато е съчетано с други симптоми, загуба на част от зрителното поле, слабост и изтръпване в крайниците или други нарушения.
  • Когато главоболието е сутрешно и разпъващо и предизвиква внезапно повръщане.

Не трябва да се забравя, че упорито не поддаващо се на лечение главоболие е симптом, зад който може да се крие депресия.

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяване.  Затова изисква отговорно отношение и от двете страни - лекари и пациенти.

 

Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Предстои 10-та Юбилейна конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ
Част от заразените с морбили деца са с фиктивни имунизации, твърди проф. Кантарджиев