Публикация

Големият камък в бъбрека обикновено не дава оплаквания

Оплакванията се появяват, когато камъкът тръгне от бъбрека към пикочния мехур и заседне в уретера


Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“ е най-голямата в страната. При нас комплексно се лекуват всички урологични заболявания. Основен акцент са бъбречнокаменната болест (уролитиаза), онкологичните заболявания на пикочоотделителната система, както и симптомите от страна на пикочни пътища (вкл. доброкачествената простатна хиперплазия).

Причините за образуване на конкременти (камъни) в пикочните пътища са много, т.е. касае се за едно полиетиологично заболявание. Важни  фактори са хранителният и питейният режим, климатът, наследствената предиспозиция, инфекциите на пикочните пътища, както и някои ендокринни заболявания. Продукти, богати на калций, пурини (дреболии, варива) и оксалати (шоколад, някои плодове и зеленчуци), предразполагат към образуване на конкременти. В България има някои ендемични райони, в които заболяемостта е по-висока.

Самото формиране на конкременти не е съпроводено от симптоми. Пациентът може да не усеща нищо, ако в бъбрека има по-голям по размери камък. Когато не са диагностицирани навреме, пациентите често стигат до специалист с усложнено заболяване. Обикновено оплакванията се появяват, когато камъкът тръгне от бъбрека към пикочния мехур и заседне в уретера. Това води до задържане на урина в бъбрека и поява на силна болка. Става дума за т. нар. бъбречна колика – болката най-често започва от съответната поясна област и се движи напред към корема и надолу към слабините. Много често е придружена с гадене, повръщане, повишена температура, както и с нарушения в уринирането – парене, кръв в урината, често уриниране.

Уролитиазата може да се лекува с минимално инвазивни методи, каквито се прилагат в Клиниката по урология в Александровска. Тя е оборудвана с най-съвременна апаратура. Разполагаме с последен модел апарат за екстракорпорална литотрипсия (извънтелесно разбиване на бъбречни камъни). С него можем да разбиваме камъни до 20 мм, но също така да извършваме пълен преглед на пациента, вкл. ултразвук и рентгеново изследване. Процедурата се извършва изцяло в амбулаторни условия (без хоспитализация). Препоръчва се най-вече за камъни, разположени в горните пикочни пътища, т. е. в бъбрека и в горната трета на уретера.

Разполагаме и с лазерна апаратура за ендоскопска литотрипсия. Манипулацията се извършва под обща анестезия, но също е минимално инвазивна и максимално щадяща за пациента. Когато конкрементите са разположени в средната и дисталната трета на уретера, лазерната литотрипсия се приема като първа методика на избор. От водещо значение за избора на терапевтичен метод са размерът на конкремента, неговата локализация и рентгеновата му плътност.

При по-малки камъни (до 5-6 мм) е възможно да се опита консервативно лечение. Ако то не даде желания резултат в рамките на 5-7 дни, тогава се пристъпва към екстракорпорална литотрипсия или към уретероскопия с лазерна дезинтеграция и механична екстракция на конкремента.

Годишните профилактични прегледи (ехографско изследване) са от изключително значение, особено за пациенти, които вече са страдали от бъбречнокаменна болест. Важно е още да се приема достатъчно количество течности, което намалява кристализацията в урината, а съответно и риска от формиране на нови камъни.

За контакти с д-р Александър Тимев: УМБАЛ „Александровска“, Клиника по урология, тел. 0889 236 887.

Коментари