Публикация

Грип - кое е правилното лечение (ВИДЕО)

Своевременната и правилна терапия е от изключителна важност за предотвратяването на рискови усложнения


Грипната вълна вече започна, като тази година доминиращият щам е Хонконг, като се очаква да има от познатия вече щам Калифорния. Д-р Анелия Гоцева, началник на вирусологична лаборатория "Уни Хоспитал" - Панагюрище подчертава, че грипът може да протече без усложнения, но и с тежки, животозастрашаващи последици, които могат да се окажат и фатални.

Симптомите на грипа са: висока температура, втрисане, отпадналост, общо неразположение, суха кашлица, болки в гърлото. Клиничната картина е отчетлива и при първите признаци трябва да се вземат мерки. Има бърз тест за грипните вируси, при които резултатът е готов в рамките на 15 минути. Тестът спомага за провеждане на правилно противогрипно лечение със съответните противогрипни препарати. Изключително важно е, когато се касае за грип лечението да започне в първите 48 часа от проявата на симптомите. Самолечението и приемът на антибиотици е абсолютно грешно поведение. Антибиотиците се вземат само, ако се касае за бактериална инфекция, която е възможно да се появи в хода на грипа. Пациентът трябва да си остане у дома и да се лекува с прием на течности, витамини и противогрипни препарати.

Във видеото д-р Анелия Гоцева подробно обяснява кое е правилното и ефективно лечение на грипа и кои са грешните терапии, които не трябва да бъдат прилагани.

Коментари