Публикация

Хаотичното хранене разболява стомаха

За да избегнете газовете и болките в корема, хранете се три пъти на ден в точно определен час, съветва д-р гастроентерологът Камен Данов от УМБАЛ „Александровска“


Едни от най-честите случаи, които срещам в ежедневната си практика като гастроентеролог, са млади хора с газове, подуване в коремната област, редуване на диарични изпражнения и упорит запек.

Причините да страдат основно млади хора са стилът на живот и начинът на хранене

Съвременният живот, който е изключително интензивен и с много високи изисквания, създава и поддържа постоянно напрежение у хората. За да могат да се докажат в професията и да оправдаят очакванията към тях, младите ежедневно изместват храненето от приоритетното му място. На първо място обикновено са работа, задачите и сроковете, а храненето става между другото и в повечето случаи накрак. Не след дълго обаче организмът реагира с газове в червата, подут корем, диария или запек. Всички тези симптоми са знак, че гастроинтестиналният тракт започва да страда от нездравословните навици и начин на хранене.

Оплакванията по правило се засилват през преходните сезони, когато започва промяна на времето от топло към студено или от студено към топло. Тогава организмът е изложен на по-висок стрес и всички хронични оплаквания се обаждат. Това важи и за гастроинтестиналния тракт - появяват се болки, газове, подуване на корема. Съществена роля оказва и храната, която се приема. Примерно в началото на лятото в диетата обикновено включваме значително повече сурови зеленчуци и плодове, които могат да засилят неприятните симптоми.

Като първа стъпка най-разумно за хората с такива стомашни проблеми е да променят начина си на живот. Доказано е, че когато човек се храни под час, има режим с три основни хранения и евентуално две подкрепителни хранения, без да допуска огромни паузи, стомашно-чревният тракт не страда и функционира много по-добре. Естествено трябва да се внимава и със самите блюда – да се изключат пържените или приготвени със запръжки храни, дразнещите подправки и мазните ястия. 

Трябва да се знае обаче, че и в храненето всичко е индивидуално. Даже при много по-сериозни заболявания като рефлуксната болест и някои болести на червата диетата е индивидуална. Затова на пациентите се дават таблици, по които да си отбелязват, коя храна не им понася. Независимо от убеждението, че определени групи храни винаги дават оплаквания, не е така на практика.  По пътя на изключването човек маха нещата, които на него му действат зле.

Едновременно с промяната в начина на хранене е препоръчително да се приемат допълнителни съставки, най-добре с природен произход, които доказано повлияват симптомите. Един от широко използваните билкови препарати е Комфортекс. Той комбинира познати природни съставки, които от векове се използват за облекчаване на различни оплаквания. Комфортекс повлиява отлично повишеното газообразуване, тежестта и подуването на корема, но е ефикасен и при хроничен запек. Приемът на билковия продукт, съчетан с индивидуален диетичен режим, води до много добри резултати - наблюдавал съм го неведнъж при моите пациенти. Дозировката може много да варира, извън тази, която е упомената като препоръчителна. Възможно е постепенно да се намалява, но приемът да бъде по-продължителен - при доста пациенти съм опитвал това успешно. Оплакванията постепенно отшумяват. Този продукт позволява специалистът да бъде много гъвкав, когато определя терапията.

Коментари