Публикация

Хапчето за контрол на холестерола не може да изкупи греховете на безразборното хранене

Комбинацията от НОЛИПИД ФОРТЕ и подходящ хранителен режим е инвестиция в здравето на вашето сърце


 

В своята книга „Вашето здраве е  във вашите ръце“ френският кардиолог и изтъкнат специалист по превантивна медицина д-р Фредерик Салдман пише: „Когато човек реши да се погрижи за здравето си, трябва да е наясно, че хапчето за понижаване стойностите на лошия холестерол, не може да изкупи греховете на лакомията. Няма как да продължиш да поглъщаш безнаказано мазнини и захар, очаквайки да получиш опрощение от медицината.“

Контролът над холестерола означава промяна в начина на хранене. И голямата новина тук е, че всеки, който има волята да го направи, ще открие, че храните, понижаващи по естествен път холестерола, действат и върху други „мишени“ – някои намаляват риска от развитие на диабет, други повлияват артериалното налягане, трети – наднорменото тегло. „Антихолестероловите“ храни действат на различни равнища: някои блокират абсорбацията  му в червата, други внасят разтворими влакнини, които подпомагат екскрецията му, или действат върху циркулиращия в кръвообращението холестерол.

Ето и списъка на д-р Салдман с

ХРАНИ, КОИТО ПОНИЖАВАТ СТОЙНОСТИТЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА

 

Патладжан

Ефектът му за понижаване на холестерола в кръвта е доказан научно и това се дължи на влакнините в състава му. Проблемът е, че той не се консумира суров, а след термична обработка лесно може да се превърне в попивателна за мазнини и да се превърне в истински калориен потоп. Затова е важно да хапва  задушен и подправен само с  пресни билки, няколко капки лимон или балсамов оцет.

 

Леща, нахут, червен фасул

Според резултатите от различни проведени изследвания, фасулът помага за понижаването на холестерола с близо 9 % за период от осем-девет месеца.

Моркови

Като изяждате по 2 моркова дневно, или приблизително 200 грама, можете да намалите нивото на лошия холестерол с 11 %. Това сочат резултати от проведено в САЩ изследване. Влакнините и пектинът в състава им буквално улавят мазнините в храносмилателния тракт и намаляват значително тяхното всмукване и преминаването им в кръвта. Богати са и на витамин Е, който има действие срещу LDL холестерола

Зелен чай

10 чаши дневно могат да понижат LDL холестерола с 16 %. Страхотно, но трудно постижимо. Освен че са много, тези чаши трябва да се изпият през първата половина от деня, тъй като може да повлияят на съня при по-чувствителните хора.

 

Шест ореха за дълъг живот

Мащабно проучване на Харвардския университет, в което д-р Фукс и колегите му събрали данни от 120 000 души, проследявани в продължение на 30 години, показва мощните защитни свойства на орехите. Всекидневната консумация на орехи позволява да се намали с близо 7, 5 %, а при някои хора дори до 16 % нивото на лошия холестерол. Към тази група на полезни ядки можем да причислим също лешниците и бадемите, но задължително сурови и без сол!

 

Други здравни експерти прибавят към този списък също:

Скумрия, сьомга, херинга и риба тон.

Те  съдържат добри количества мононенаситени мазнини, както и омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включим в седмичната си диета поне 2-3 ястия с риба за ограничаване на холестерола

Овесени ядки

Препоръчително е да консумираме около 20 г разтворими фибри на ден. Една купичка овесени ядки ни осигурява около пет грама от тях.
Те са наситени с доста разтворими фибри, помагащи за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаване нивото на добрия ("HDL")  в потока на кръвта.

Спанак

Той съдържа антиоксиданта лутеин, който предотвратява окисляването на холестерола и развитието на атеросклероза. Редовната консумация на спанак е свързвана с понижена честота на сърдечносъдови инциденти.

 

 

Куркума

Един от главните фармакологично активни компоненти в куркумата – куркуминът, предотвратява слепването на частиците, пренасящи холестерол. Куркуминът предотвратява окисляването на холестерола.

 

 

Чесън

Забавя стареенето на кръвоносните съдове, пречиства организма от мазнини. Чесънът е профилактика срещу образуване на тромби, понижава и кръвното налягане.

Ябълки

Пектинът, съдържащ се в ябълките, укрепва кръвоносните съдове. Влакната в обелката възпрепятстват затлъстяването. Трябва да се изяждат по 1-2 ябълки на ден за профилактика.

Кисело зеле – източник на витамин К2.

Калцият е много полезен за костите, но когато се натрупа в меките тъкани, като например в артериите, е рисков фактор за сърдечно съдови заболявания. И витамин К2 е този, който предотвратява смъртоносните калциеви натрупвания по стените на артериите.

Препоръчителната дневна доза витамин К2 е 80 микрограма. Освен в киселото зеле, се съдържа още в аспержи, броколи, тъмнолистни зеленчуци, пресен лук и сушени сини сливи.

 

За съжаление не винаги успяваме да се храним според съветите на диетолозите и здравните експерти или започваме да го правим, застрашени от вече надвиснал сърдечно съдов проблем. Тогава се налага да си помогнем с някакъв медикамент.

Ние, Нолипид Форте   препоръчваме нашия продукт, защото:

Множество клинични наблюдения доказват ефикасността му    за понижаване нивата на лошия холестерол. Това се дължи на комбинацията от 3 компонента в състава му:

  • Пектин
  • Поликозанол -  природна смес, получена от пречистената меласа на захарната тръстика. 
  • Витамин К2 

Коментари