Публикация

Химиотерапията повлиява на мозъчните функции – реално и по-вероятно с някои лекарства

​Изследователите определят точно вида химиотерапия, която е по-вероятно да повлияе мозъчната функция при пациенти с рак на гърдата


Изследвания доказват вреден ефект, който определена химиотерапия може да има върху мозъчните функции като паметта и когнитивните умения, но няма достатъчно данни за различните агенти, за да се разбере кои агенти са по-рискови от други.

В малко проучване, публикувано в „JAMA Oncology“, Шели Кеслер, професор по нервно-онкология в университета в Тексас MD Anderson Cancer Center, и нейните колеги са сравнили често предписваните антрациклин- химиотерапевтични агенти с не-антрациклинови такива. Също така, проучвали жени в ранен стадий на рак на гърдата, които не изискват химиотерапия като част от тяхното лечението. 62 жени, които са имали рак на гърдата, са се подложили на когнитивни тестове и са дали съгласието си да им бъдат направени изследвания за мозъчната функция с помощта на магнитен резонанс, докато изпълнявали някои задачи, изискващи припомняне и мислене.
Групата, която е получила антрациклин е показала по-ниска вербална памет и припомнящи резултати от двете контролни групи. „С оглед на резултатите от това проучване, силно препоръчвам на пациентите да поискат насочване за нервно-психологическа оценка“, казва Кеслер. „Това трябва да се случва както по време на лечението на рака, така и във времето на преживяемост с болестта.“ Тя отбелязва, че хора на химиотерапия рутинно се проследяват от кардиолози за потенциални вреди на сърцето, и смята, че мозъкът може да бъде също толкова уязвим към токсичните противоракови лекарства, колкото и сърцето. „Наистина трябва да правим същото с нервно-токсичността, свързана с химиотерапията,“ твърди Д-р Кеслер.
Тя признава, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с по-голяма група хора, и че изследователите трябва да проучат внимателно дали настъпват промени в мозъчната функция, и най-вече дали се дължи на химиотерапия или дали при пациенти с напреднал карцином, самото заболяване може да нарушава мозъчната функция.
Към момента няма причина да се избягва терапията с антрациклини, особено ако такива са предписани с цел контролиране на потенциално животозастрашаващи тумори. Но по-нататъшни проучвания (като това), правещи разбор на това как всеки от химиотерапевтичните агенти може да се отрази на мозъчната функция, и научните изследвания, които идентифицират генетични фактори, които биха могли да направят някои жени по-уязвими към въздействието на тези агенти, биха могли да помогнат на лекарите да подберат правилното лекарство за своите пациенти.

Източник текст: 2015, Алис Парк, Time
Превод: http://onkologiabg.com

Коментари