Публикация

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ДЕЦА

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ ПРИ ДЕЦА

Кратка информация за хипотиреоидизма.


Какво представлява хипотиреоидизмът?

Щитовидната жлеза е орган с форма на  пеперуда, разположен в средата на шията. Тя произвежда   хормоните трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Производството им се контролира чрез тиреостимулиращия хормон (ТСХ), който се отделя от хипофизната жлеза, разположена в мозъка. Хормоните Т3 и Т4 имат много голямо значение за правилното развитие на мозъка и костите на детето,  за неговия нормален растеж и за нормалното протичане на обмяната на веществата.

Хипотиреоидизмът е състояние, при което функцията на щитовидната жлеза е намалена и не се произвеждат достатъчно количество от хормоните  трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Това състояние е доста разпространено - честотата му е 1 на 1250 деца. Може да бъде вродено, но може да бъде и придобито по всяко време на детството или в зряла възраст. В повечето случаи продължава през целия живот и изисква постоянно лечение.

 

Какви са причините за хипотиреоидизъм?

Причините за хипотиреоидизъм могат да са от страна на самата жлеза или от страна на хипофизата.

Вроденият хипотиреоидизъм най-често се дължи на аномалия в развитието на щитовидната или хипофизната жлеза или в неправилната им функция. Причина за това могат да бъдат различни генетични и външни фактори.

След раждането щитовидната жлеза може да бъде увредена от действието  на собствени или чужди антитела, от други тежки общи заболявания, от радиация или при хирургическа намеса в областта на шията. Хипофизата също може да бъде увредена в резултат на възпалителни заболявания, тежка мозъчна травма или вследствие на радиация. Някои медикаменти и химически вещества може да влияят на продукцията на тиреоидни хормони. Например, излишъкът или недостигът на йод в храната по различен механизъм може да предизвика  хипотиреоидизъм.  Най-честата причина за придобит хипотиреоидизъм при децата и юношите е директното въздействие на имунната система върху щитовидната жлеза. Това заболяване е известно като автоимунен тиреоидит или тиреоидит  на Хашимото.

Някои деца са с по-висок риск от развитие на хипотиреоидизъм. Това са децата с вродени синдроми, например със синдром на Даун, на Нунан, на Търнър и др.,  децата с диабет тип 1 и други автоимунни заболявания, както и деца, които са получавали лъчетерапия по повод злокачествени заболявания в мозъка или в областта на шията.

 

Какви са признаците на хипотиреоидизъм?

 • Лесна уморяемост

• Умерено наддаване на тегло (не повече от 2,5-5 кг)

• Зиморничавост

 • Суха кожа

• Косопад

• Запек

• Забавяне на растежа

Това са най-често срещаните, но са възможни и други. Понякога отпред на шията може да се забележи и опипа подутина, която представлява увеличена щитовидна жлеза – така наречената „гуша” (струма).

 

Как се диагностицира хипотиреоидизмът?

С цел ранно откриване на вроден хипотиреоидизъм и своевременно започване на лечение се провежда скрининг на  всички новородени деца като се взема капка кръв от петичката, накапва се върху филтърна бланка и се изпраща в Национална лаборатория по хормонален скрининг. В случай на откриване на заболяването веднага се информират родителите, личния лекар и регионалния детски ендокринолог и се  започва лечение.

За откриване на придобит хипотиреоидизъм клиничният преглед от специалист е задължителен. При наличието на признаци на заболяване се назначават кръвни изследвания. Изследват се хормоните, произвеждани от щитовидната и хипофизната жлези - свободният T4 и ТСХ. Тези изследвания  не са скъпи и са възможни във всяка лаборатория. При необходимост се назначават и други хормонални изследвания, а също и образни изследвания (ехография на щитовидна жлеза, рентген и скенер на главен мозък, биопсия и др.) Лабораторните резултати доказват хипотиреоидизъм при следните констелации: висок ТСХ и нисък свободен Т4 – причината е в щитовидната жлеза, и нисък ТСХ и нисък Т4 – тогава причината се търси в хипофизната жлеза.  

 

Как се лекува хипотиреоидизмът?

Независимо от причината, лечението на хипотиреоитизма се провежда със синтетичен тиреоиден хормон, наречен левотироксин. Дава се под формата на таблетка един път дневно (сутрин) и в повечето случаи лечението продължава през целия живот.  Страничните ефекти са много малко и ако ги има, обикновено са в резултат на предозиране. След започване на лечението се изчаква  най-малко 6-8 седмици, преди да се проконтролират нивата на хормоните – това време е необходимо за постигане на ефект от лечението. Ако предписаната доза е достатъчна, изследванията ще покажат нормални нива на ТСХ и свободен Т4. Тъй като с възрастта нуждите от левотироксин се променят, детето трябва да се наблюдава от детски ендокринолог и периодично да се изследват нивата на хормоните с цел корекция на дозата., Ако детето заспива трудно, спи неспокойно, оплаква се от сърцебиене  или има трудности с концентрацията в училище, трябва да информирате лекаря. Тези признаци може да означават, че дозата е прекалено голяма и е необходима корекция.  

Лечението на  хипотиреоидизма с левотироксин е безопасно и ефективно. То продължава през целия живот. С ежедневен еднократен прием на лекарство и под стриктното наблюдение от детски ендокринолог детето може да живее нормално.

Коментари

Gergana Nikolova Nikolova
27 яну 2024 17:03

Здравейте, При TSH - 5,27  което е над референтна горна граница от 4,9 при дете момиче на 18 г. и FT4 - 0,85 при референтно 0,78 -1,11  трябва ли да е повод за притеснение? 

Това се нарича субклиничен хипотиреоидизъм и при липса на оплаквания и други отклонения в лабораторните изследвания не се започва лечение, а се проследява през няколко месеца. Препоръчвам да направите преглед при ендокринолог за уточняване на състоянието.

Чудесно поднесена...ясно ,достъпно за широк кръг читатели.

Много добре! Така синтезирана и съответно достъпна трябва да е информацията ,която се дава на родителите на болно дете.

Благодаря! Целта ми беше да дам възможно най-кратка, достоверна и полезна информация.

Чудесна статия