Публикация

Хонконг и Калифорния са очакваните грипни щамове тази зима

Имената на вероятните заподозрени съобщи Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев



Два са основните грипни щама, които се очаква да ни връхлетят през зимата на 2016-2017 г. Това са Хонконг и Калифорния, съобщи Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Първият - „Хонконг AH3N2“, е открит през 2014 г., циркулира от 2015 г., но се очаква да се "развихри" през следващия сезон.

Вторият е добре познатият пандемичен грип „H1N1 Калифорния“, който обикаля вече 7 зими, но по думите на главния здравен инспектор все още не е отшумял. Нещо повечве, щамът H1N1 се променя генетично и дори хора, които в миналите години са го срещали, не са защитени и отново могат да се разболеят. Според д-р Кунчев обаче Калифорния вече няма капацитета да предизвика грипна епидемия, което прехвърла топката в полето на другия възможен грипен щам - Хонконг.

В актуалната за новия сезон ваксина е включен и трети щам от групата В. Той обаче по-скоро е като допълнение, тъй като В почти никога не предизвиква епидемия, а по-скоро е добавен за пълнота на имунитета, допълни д-р Кунчев. Световната здравна организация е препоръчала на производителите да включат тези три щама във ваксините, което на около 90 % съвпада с очакваната обстановка. Кой точно обаче ще бъде причинител на тазгодишната грипна епидемия ще може да се каже с по-голяма сигурност към края на ноември, когато се появят повече случаи в Европа и в България, уточни специалистът.

Д-р Кунчев припомни, че хронично болните и възрастните хора над 60-65 г. са най-застрашени. При тях грипът може да доведе до сериозни усложнения, затова е препоръчително да се ваксинират. Държавният здравен инспектор отново подчерта, че грипът и грипоподобните респираторни инфекции не се лекуват с антибиотици


Коментари