Публикация
Храни и напитки за повишаване тонуса и концентрацията на работното място
Да се представят някои от храните и напитките, които повишават тонуса и концентрацията включително и суперхраните и тяхното благотворно влияние върху здравето на човека.
Често си задаваме въпрос как да запазим тонус и концентрация пред компютъра часове наред? Умората понякога настъпва неочаквано и ние не успяваме да се концентрираме, въпреки нашето желание и усилията, които полагаме. Вредните фактори на работната среда: замърсения и беден на кислород въздух, лъченията от изкуственото осветление, компютрите и др., неправилната и принудителна стойка часове наред в офиса оказват вредно въздействие върху очите, сърдечно-съдовата, централната нервна система, опорно-двигарелния апарат.
С настоящото изложение ще разгледаме някои от храните и напитките, които могат да повишат тонуса и концентрацията ни на работното място или в ежедневните ни занимания.
Първата група са храните
и напитките които съдържат кофеин, като кафе, шоколад, чай. Приемът на кофеин в
умерени количества действа ободряващо и тонизиращо, особено в тези части на
деня в когато усещаме спад на енергията. Ето малко факти за съдържанието на
кофеин в различните напитки и храни:
ü Чаша еспресо съдържа
110 мг кофеин
ü Чаша нескафе - 66 мг
кофеин
ü Чаша зелен чай - 35
мг кофеин
ü Чаша черен чай - 45
мг
ü Едно блокче от 40 гр
натурален черен шоколад – 28 мг кофеин
Втората група храни и
напитки, които също тонизират са тези богати на глюкоза. Глюкозата е един
от най-важните въглехидрати, който клетките използват като източник на енергия
и посредник в обмяната на веществата. Мозъкът се нуждае най-много от енергия и
затова организма насочва глюкозата първо към него.
Полезни източници на
глюкоза са:
·
Фрешове от
портокал, мандарини, ананас и грейпфрут – цитрусите са незаменим източник на
минерали, витамини, аминокиселини. Имат освежаващо и детоксикиращо действие,
подсилват имунитета.
Интересен е факта, че в 100 гр фреш от портокал се съдържа само 34 Kcal, но е богат на минерали (K,Ca,Mg,Fe,P,S,Cl,Na), витамини (С,А,К,Е,В и др.) и 11 аминокиселини
·
Пълнозърнестите
храни също са добър източник на енергия. Те са богати на
витамини, минерали и фитосъставки като фитоестрогени, антиоксиданти, феноли,
протеини. Към тях спадат кафяв ориз, булгур, просо, ечемик, овес, киноа, жито и
ръж.
Интересен е факта, че пълнозърнестите храни осигуряват постоянен приток на глюкоза и фруктоза, т.е. на енергия, към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък.
·
Бобови – грах,
леща, боб, нахут – смятат се за едни от най-полезните храни. Те са с много
ниско съдържание на мазнини, не съдържат холестерол, богати са на фибри, добър
източник са на протеини и здравословен заместител на месото.
Интересен е факта, че между 6-11% от теглото им в сготвено състояние е протеин.
На трето място, но не по значение е рибата. От всички риби сьомгата се смята за най-богата на полезни хранителни съставки като омега 3 и 6 мастни киселини, витамини (А, С, B6, B12), минерали (Ca, Mg, P, S) и висококачествен протеин. Тя е храна за мозъка, която намалява риска от деменция и подобрява паметта. Според изследвания, са нужни две порции на седмица за превенция от болестта на Алцхаймер.
Ядките и семената са следващата група
храни сигурен източник на витамин Е, витамини от група А и група В, а също така
много микроелементи: калий, калций, фосфор, цинк и желязо, богати на протеини. В
суров вид са богати на ненаситени мастни киселини които са отговорни за
правилното протичане на редица процеси в организма, както и за укрепване на
сърдечно-съдовата система, хормоналния
баланс, стимулират имунитета, подобряват паметта, намаляват стреса и
депресиите, богат източник на енергия. Сред
тях са: орехите, лешниците, бадемите, кашуто, слънчогледовите семки, сусамът,
лененото семе.
Интересни факти:
§
Лешникът помага при хронична умора
§
Бадемите са полезни при нарушения в зрението
§
Ореха предпазва сърдечно-съдовата система и мозъка
§
Фъстъците подобряват паметта и вниманието
§
Лененото семе помага за нормализирането на пулса и
спомага за намаляването на холестерола
§
Кашито има противовъзпалителни свойства
Супер храните. Това са храни, които
имат благотворно влияние върху здравето на човека. Те са с по-високо съдържание
на витамини, минерали, антиоксиданти и др. и могат да набавят липсващите на
човека хранителни вещества. Повишения интерес към здравословния начин на
хранене вероятно е основната причина за по-специалното внимание към
суперхраните. Съществуват много и различни теории за това, кои храни са
„суперхрани“. Дали това им определение е правилно или не - не се знае, но със
сигурност съществуват храни с уникални хранителни свойства, които се консумират
от векове и са изследвани многократно. Te действително притежават качества,
според които могат да бъдат определени като здравословни. Някои суперхрани:
· Аспержи - тревисто
многогодишно растение. Те са едни от най-добрите източници на витамините A, K,
B, C и фолиева киселина. Поддържат костите здрави, имат силно диуретично
действие, помагат срещу махмурлук.
· Годжи бери – растение,
произлизащо от Хималаите. Интересен е факта, че 30 гр на ден набавя повече
витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от
порция червено месо. Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран
терапевтичен ефект върху човешкото тяло
· Киноа – родината на
растението киноа са екваториалните и тропически части на Андите. Наричана е
„майката на житата“ и съдържа всички осем незаменими аминокиселини, както и
голямо количество протеини, за разлика от другите зърнени култури.
· Кокосово масло - подобрява
храносмилането, засилва метаболизма, помага при хипогликемия, има антивовирусни
и антимекотични свойства. Поддържа имунната система, щитовидната жлеза, кожата
и осигуряват бърза енергия. Освен като суперхрана се използва и като суперкозметика
– за направа на антиейджинк и слънцезащитни кремове.
· Спирулина -
микроскопично синьо-зелено водорасло с 65% съдържание на протеини и много
аминокиселини. Спирулината съдържа и доста важни хранителни вещества като бета
каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен. Тя подсилва
имунната система и укрепва кръвоносните съдове
· Чиа - чиа или Salvia
hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и
Гватемала. Антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на
боровинките. Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна
доза фибри.
· Кисело мляко - съдържа пробиотици, подобрява чревния баланс, храносмилането, стимулира перисталтиката, намалява лактозната непоносимост.
· Мед и пчелни продукти. Древните египтяни са първите хора отглеждали пчели. Интересното е, че в египетските гробници е намерен мед, годен за консумация – това е единствената практически вечна храна, тя никога няма да се развали. Необработеният суров мед е най-богатият източник на живи, лечебни ензими, има антимикотично, антивирусно, антиоксиданнтно и антибиотично действие. Редуцира телесните мазнини и лошия холестерол.
- Моркови са богати на бета-каротин, изключително важен за доброто зрение. Пресните моркови се препоръчват на хора, страдащи от умора на очите, заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето.
Коментари
Оооо Амбинор Енерджи - чудесна идея - за тонус и сила през целия ден, дори и в тежките и напрегнати моменти! А след парти..... няма такъв трепач на махмурлука и съня..... Изпробвано е, повярвайте ми!!!
А също и по една ампула, два пъти дневно Амбинор Енерджи (комбинация от четири важни за организма съставки - Аргинин аспартат, Магнезий, Витамин В6 и Биотин) е подходящ при умора, стрес, физически и умствени натоварвания, и за бързо възстановяване след боледуване.
в допълнение към храните и напитките може да се правят упражнения и/или практикуват дихателни техники