Публикация

Храни и напитки за повишаване тонуса и концентрацията на работното място

Да се представят някои от храните и напитките, които повишават тонуса и концентрацията включително и суперхраните и тяхното благотворно влияние върху здравето на човека.


Често си задаваме въпрос как да запазим тонус и концентрация пред компютъра часове наред? Умората понякога настъпва неочаквано и ние не успяваме да се концентрираме, въпреки нашето желание и усилията, които полагаме. Вредните фактори на работната среда: замърсения и беден на кислород въздух, лъченията от изкуственото осветление, компютрите и др., неправилната и принудителна стойка часове наред в офиса оказват вредно въздействие върху очите,  сърдечно-съдовата, централната нервна система, опорно-двигарелния апарат.

С настоящото изложение  ще разгледаме някои от храните и напитките, които могат да повишат тонуса и концентрацията ни на работното място или в ежедневните ни занимания. 

Първата група са храните и напитките които съдържат кофеин, като кафе, шоколад, чай. Приемът на кофеин в умерени количества действа ободряващо и тонизиращо, особено в тези части на деня в когато усещаме спад на енергията. Ето малко факти за съдържанието на кофеин в различните напитки и храни:

ü Чаша еспресо съдържа 110 мг кофеин

ü Чаша нескафе - 66 мг кофеин

ü Чаша зелен чай - 35 мг кофеин

ü Чаша черен чай - 45 мг

ü Едно блокче от 40 гр натурален черен шоколад – 28 мг кофеин

Втората група храни и напитки, които също тонизират са тези богати на глюкоза. Глюкозата е един от най-важните въглехидрати, който клетките използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Мозъкът се нуждае най-много от енергия и затова организма насочва глюкозата първо към него.

Полезни източници на глюкоза са:

·      Фрешове от портокал, мандарини, ананас и грейпфрут – цитрусите са незаменим източник на минерали, витамини, аминокиселини. Имат освежаващо и детоксикиращо действие, подсилват имунитета.

Интересен е факта, че в 100 гр фреш от портокал се съдържа само 34 Kcal, но е богат на минерали (K,Ca,Mg,Fe,P,S,Cl,Na), витамини (С,А,К,Е,В и др.) и 11 аминокиселини

·      Пълнозърнестите храни също са добър източник на енергия. Те са богати на витамини, минерали и фитосъставки като фитоестрогени, антиоксиданти, феноли, протеини. Към тях спадат кафяв ориз, булгур, просо, ечемик, овес, киноа, жито и ръж.

Интересен е факта, че пълнозърнестите храни осигуряват постоянен приток на глюкоза и фруктоза, т.е. на енергия, към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък. 

·      Бобови – грах, леща, боб, нахут – смятат се за едни от най-полезните храни. Те са с много ниско съдържание на мазнини, не съдържат холестерол, богати са на фибри, добър източник са на протеини и здравословен заместител на месото.

Интересен е факта, че между 6-11% от теглото им в сготвено състояние е протеин.

На трето място, но не по значение е рибата. От всички риби сьомгата се смята за най-богата на полезни хранителни съставки като омега 3 и 6 мастни киселини, витамини (А, С, B6, B12), минерали (Ca, Mg, P, S) и висококачествен протеин. Тя е храна за мозъка, която намалява риска от деменция и подобрява паметта. Според изследвания, са нужни две порции на седмица за превенция от болестта на Алцхаймер.

Ядките и семената са следващата група храни сигурен източник на витамин Е, витамини от група А и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор, цинк и желязо, богати на протеини. В суров вид са богати на ненаситени мастни киселини които са отговорни за правилното протичане на редица процеси в организма, както и за укрепване на сърдечно-съдовата система,  хормоналния баланс, стимулират имунитета, подобряват паметта, намаляват стреса и депресиите, богат източник на  енергия. Сред тях са: орехите, лешниците, бадемите, кашуто, слънчогледовите семки, сусамът, лененото семе.

Интересни факти:

§  Лешникът помага при хронична умора

§  Бадемите са полезни при нарушения в зрението

§  Ореха предпазва сърдечно-съдовата система и мозъка

§  Фъстъците подобряват паметта и вниманието

§  Лененото семе помага за нормализирането на пулса и спомага за намаляването на холестерола

§  Кашито има противовъзпалителни свойства

Супер храните. Това са храни, които имат благотворно влияние върху здравето на човека. Те са с по-високо съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и др. и могат да набавят липсващите на човека хранителни вещества. Повишения интерес към здравословния начин на хранене вероятно е основната причина за по-специалното внимание към суперхраните. Съществуват много и различни теории за това, кои храни са „суперхрани“. Дали това им определение е правилно или не - не се знае, но със сигурност съществуват храни с уникални хранителни свойства, които се консумират от векове и са изследвани многократно. Te действително притежават качества, според които могат да бъдат определени като здравословни. Някои  суперхрани:

·      Аспержи - тревисто многогодишно растение. Те са едни от най-добрите източници на витамините A, K, B, C и фолиева киселина. Поддържат костите здрави, имат силно диуретично действие, помагат срещу махмурлук.

·      Годжи бери – растение, произлизащо от Хималаите. Интересен е факта, че 30 гр на ден набавя повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло

·      Киноа – родината на растението киноа са екваториалните и тропически части на Андите. Наричана е „майката на житата“ и съдържа всички осем незаменими аминокиселини, както и голямо количество протеини, за разлика от другите зърнени култури.

·     Кокосово масло - подобрява храносмилането, засилва метаболизма, помага при хипогликемия, има антивовирусни и антимекотични свойства. Поддържа имунната система, щитовидната жлеза, кожата и осигуряват бърза енергия. Освен като суперхрана се използва и като суперкозметика – за направа на антиейджинк и слънцезащитни кремове.

·      Спирулина - микроскопично синьо-зелено водорасло с 65% съдържание на протеини и много аминокиселини. Спирулината съдържа и доста важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен. Тя подсилва имунната система и укрепва кръвоносните съдове

·     Чиа - чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките. Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри.

·  Кисело мляко - съдържа пробиотици, подобрява чревния баланс, храносмилането, стимулира перисталтиката, намалява лактозната непоносимост.

·      Мед и пчелни продукти. Древните египтяни са първите хора отглеждали пчели. Интересното е, че в египетските гробници е намерен мед, годен за консумация – това е единствената практически вечна храна, тя никога няма да се развали. Необработеният суров мед е най-богатият източник на живи, лечебни ензими, има антимикотично, антивирусно, антиоксиданнтно и антибиотично действие. Редуцира телесните мазнини и лошия холестерол.

-    Моркови са богати на бета-каротин, изключително важен за доброто зрение. Пресните моркови се препоръчват на хора, страдащи от умора на очите, заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето.

Коментари

Оооо Амбинор Енерджи - чудесна идея - за тонус и сила през целия ден, дори и в тежките и напрегнати моменти! А след парти..... няма такъв трепач на махмурлука и съня..... Изпробвано е, повярвайте ми!!!

А също и по една ампула, два пъти дневно Амбинор Енерджи (комбинация от четири важни за организма съставки - Аргинин аспартат, Магнезий, Витамин В6 и Биотин) е подходящ при умора, стрес, физически и умствени натоварвания, и за бързо възстановяване след боледуване.

в допълнение към храните и напитките може да се правят упражнения и/или практикуват дихателни техники