Публикация

Идеалният хранителен режим се крие в гените ни

Учени в сферата на нутригеномиката са открили директна връзка между някои генни вариации и метаболитните процеси в организма.


За много от нас следният сценарий е до болка познат: след изпробване на всевъзможни „магически“ диети и хранителни режими, тялото не реагира както се очаква на тях, измъчено от дълго гладуване и небалансирано хранене, то връща всички свалени килограми, или дори качва отгоре /така нареченият йо-йо ефект/. А една част от хората, дори когато спазват балансирана диета и се хранят здравословно, не могат да постигнат мечтаната физика, или отслабват изключително бавно и трудно. Отговорът на какво се дължи това, а и на много други въпроси, се крие във вашия генетичен код.

Учени в сферата на нутригеномиката са открили директна връзка между някои генни вариации и напълняването. Това означава, че на базата на ДНК данните за конкретен организъм диетолозите могат да изготвят персонализирана диета, съобразена с неговите индивидуални нужди от хранителни вещества, така че той да отслабва много по-ефективно и трайно, отколкото с която и да е универсална диета, пригодена за големи групи от хора.

Пример за това са хора, спазвали първо балансирани диети, базирани на традиционни индикатори като ИТМ (индекс на телесната маса), които според данните са сваляли средно по 1,5 кг на месец. След като същите хора преминали на ДНК базирана диета, започнали да свалят трайно по 2 – 2,5 кг средно на месец. Това говори за важността на едно такова познаване на индивидуалните нужди на организма, преди да се започне с определен режим на хранене. ДНК анализът може да ви даде информация за това в какво съотношение трябва да бъдат въглехидратите например, или пък мазнините, във вашия балансиран хранителен режим. В случай, че човек, който е предразположен към напълняване при консумация на повече мазнини, спазва нисковъглехидратна диета, то той може и да свали някой и друг килограм, но едва ли ще постигне оптимални резултати. Тук се намесва точно нутригеномиката, за да ни помогне да разберем съотношението на хранителните вещества, от които има нужда организма ни и да ни подскаже как да се храним оптимално и здравословно.

Как става това? „Как точно гените ще ми казат какво трябва и не трябва да ям?“, ще си кажат някои от вас. Мислете за гените като за вашия софтуер. Точно както при компютърния софтуер, гените задават вашия основен код или най-просто казано – задават инструкциите за това какъв трябва да е начина ви на живот, за да постигнете оптимално здраве. Получавайки тази информация вие можете да избегнете много вредни за вас навици и да намерите перфектния баланс за вашия организъм.

Нутригеномиката и ДНК базираните диети набират популярност в страни като САЩ, Дания, Индия, Нова Зеландия и много други. Разбирайки нуждата от персонализиран подход и изготвяне на индивидуални планове, които работят за конкретния човек и са ефикасни именно благодарение на познаването и разчитането на неговия генетичен код, специалистите по цял свят прибягват към методите на нутригеномиката. Глобално науката за гените се развива много бързо и намира все повече приложения в най-различни сфери на нашия живот. Все повече хора по света се доверяват на нутригеномиката и генетичните тестове, които дават информация за това как можем да живеем пълноценно и да бъдем здрави, а вече волята и желанието за промяна идват отвътре, от нас самите.

Коментари