Обща тема
доц. Васил Атанасов

доц. Васил Атанасов

Служител, съдебен токсиколог - Военномедицинска академия
10:20 / 10 Яну 2017
“Има наркотик в българска лютеница” Кой носи отговорност за подобни сензации?

Има ли наркотик в лютеницата? Наркотично вещество ли е олеамид? Ще станем ли зависими към лютеницата?

Водещата новина по всички медии от последния ден е за открития наркотик в българската лютеница – олеамид. Разбрахме, че ако изядем едно бурканче ще ни се доспи, а от повече – ще станем зависими (новинарска емисия в 19 ч. на 05.01.217 г. национална медия).

Лично за мен това е повторение на сценария с гъбите от голяма търговска верига, които през лятото на вече миналата година бяха обявени за атропин-съдържащи и силно отровни. После проблемът се оказа друг, но вече не беше новина за първа страница. Оказа се, че атропинът е резултат от замърсена билка, пакетирана и продавана в мрежата, достъпна включително и през интернет, но у нас никой не контролира билките – това не е интересно.

Днес обаче лютеницата пак е на мода. Преди време слушахме за стрити тухли, които били ползвани за оцветител в лютеницата, пък после колко домати и пипер имало, правиха се браншови стандарти и т.н... Вчера разбрахме, че лютеницата съдържа наркотика олеамид. Вероятно отношенията в бранша отново станаха повод за спекулации, които водят до абсурдни нелепости. Периодично сме свидетели на подобни битки „домашно – промишлено“, където обикновено ракията води класацията и сезонно ослепяваме медийно от метанола в домашната ракия.

Олеамид, както и фталати има навсякъде около нас. Ако бяха изследвали консерви риба, щеше да се установи, че количеството е още по-високо и вероятно консервираната риба е умряла от отравяне с олеамид. Всички храни, съдържащи течна растителна мазнина (с високо съдържание на олеинова киселина), термично обработвани в смеси или при стерилизацията им, може да съдържат олеамид. Всички продукти (храни, козметика, детски играчки и други пластмасови изделия) съдържат олеамид. Всеки един от нас има в урината си приблизително толкова олеамид, колкото и холестерол. Олеамидът не може да бъде дори наречен ксенобиотик (за разлика от фталатите), тъй като се образува ендогенно в организма и се метаболизира без проблеми.

Олеамид не е наркотично, нито упойващо вещество. Груба спекулация е случващото се в момента, като се прави аналогия с in vitro изследвания за свързване с канабиноидния рецептор, подобно на анандамида и ендогенните канабиноиди. За да прояви токсичен ефект (както е наречен в други публикации), една мишка трябва да изяде количество, съизмеримо с теглото си... По класификацията на отровните вещества, олеамид на практика е нетоксично вещество (LD50/мишка, орално/ повече от 10 g/kg b.w.).

Но имало данни в литературата...

Ако разсъждаваме така, то какво да кажем за въглеродния диоксид (издишван от нас), който наистина притежава известен наркотичен ефект, изпитван от всички ни в затворени и непроветриви помещения и превозни средства, проявяващ се като усещане за отпускане, приспиване, умора (всички сме го усещали в претъпкан автобус на градския транспорт през зимата) и приложението му за газиране на безалкохолни напитки, бира и др. – съдържат ли тези напитки опасно вещество с наркотичен ефект?

В резюме:

Олеамид е широко разпространено в продуктите около нас вещество, налично във всеки един от нас.

Не е токсично, не е упойващо, не е наркотично вещество.

Ако човек изяде едно бурканче лютеница няма да получи отравяне или да усети ефект на олеамид – най-много да има стомашно-чревен дискомфорт, дължащ се на други съставки и технологични „иновации в състава“ на лютеницата.

Ако изядем повече лютеница – със сигурност няма да станем зависими към олеамид и лютеница...

Въпросът е кой носи отговорност за подобни медийни пиратки, които всяват масова психоза сред обществото? Защото пет минути медийна слава (и реклама, вероятно) на една асоциация, костват ресурс, средства и време на редица институции и специалисти.

Иди обяснявай сега що е то олеамид и колко е опасна лютеницата... Това да е проблемът на асоциираните потребители в Република България...

Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Бум на болни от сифилис деца в Сливен
21-ви януари - Ден на родилната помощ