Публикация

Инфекциозни болести, ваксини и бременност

Коклюшът е много опасен за бебето в първите два месеца след раждането, когато то още не е ваксинирано


Презентацията е изнесена на Петата Национална конференция по превантивна медицина, която се проведе от 13 до 15 ноември в Сливен. Форумът бе организиран от Българско сдружение по превантивна медицина. Докладът на д-р Андрей Галев разглежда приложението на ваксини при по време на бременност.

Ваксинациите предпазват жената и плода от различни инфекциозни заболявания, но прилагането им при бременни е изключително отговорен момент. С този обзор
на литературата в презентацията даваме кратка информация върху някои инфекциозни болести, ваксини и бременност. Жените планиращи бременност е добре да на-
правят вирусологични изследвания, дали са имунни спрямо инфеции, които могат да доведат до вродени дефекти в плода( рубеола, варицела, хепатит Б) и при необходимост имунизирани поне един месец преди бременността.

Въпреки, че няма ваксини срещу CMV (цитомегаловирус), парвовирус B19 и токсоплазмоза е добре да се знае имунологочния статус на жената спрямо тези инфекции с оглед будещо поведение при контакт с тях. Парвовирозата може да предизвика смърт на плода, а CMV да бъде предадена на бебето. Жените с имунитет не биха боледували и предали през бременността си токсоплазмозата на фетуса. Препоръчителни ваксини преди забременяване са: срещу грип, HPV( човешки папиломен вирус), MMR(морбили, заушка, рубеола), Tdap(тетанус, дифтерия, коклюш), варицела. По време на бремеността CDC-Атланта препоръчва 2 ваксини: срещу грип, ако не е направено преди забременяването и Tdap по време на всяка бременност в 27-36 гестационна седмица. Коклюшът е много опасен за бебето в първите два месеца след раждането, когато то още не е ваксинирано. От тази гледна точка е добре както майката да има напрегнат имунитет за да му предаде антитела при кърменето, така и бащата и другите които ще помагат в отглеждането му да бъдат ваксинирани срещу коклюш. При бременни не се правят: BCG, MMR, менингококова и ваксина против тиф и варицела. При контакт с различни инфекциозни заболявания могат да се прецизират имунизация срещу бяс, антракс, вариола, полиомиелит и жълта треска. Веднага след раждането, ако е пропусната имунизация срещу коклюш се препоръчва имунизация на родилката.

Ваксинацията е едно от най-големите постижения на съвременната медицина, но продължава да бъде обект на яростни атаки, касаещи безопасността на прилаганите продукти. Един от най-често насажданите страхове е че предизвикват стерилитет. За период от 3 години (2009-2012) в НПЦВЕХ-ВМА са ваксинирани 563 жени срещу човешки папиломен вирус. От тях 42 (13,40%) жени прекъсват временно ваксинацията поради забременяване (18 след първа доза и 24 след втора). Проучванията ни показаха, че тези ваксини се характеризират с добра поносимост, безопасност и в никакъв случай не предизвикват стерилитет.

Коментари