Публикация

Инсултът се лекува. Бъдете съпричастни

Инсултът се лекува. Бъдете съпричастни

Животът е пълен с прекрасни моменти, които трябва да бъдат изживени. Инсултът се лекува, бъдете съпричастни! 


Инсултът се лекува. Бъдете съпричастни

На 29.10. 2016 г., отбелязваме световния ден за борба с мозъчния инсулт.

Инсултът е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно. Интервю по темата получихме от проф. д-р Силва Андонова, д.м.н. – национален консултант по интервенционална неврология и ръководител на Втора клиника по нервни болести при УМБАЛ „Св. Марина" - Варна.

Проф. Андонова, може ли да бъде напълно успешно възстановяването на пациент след преживян мозъчен инсулт?

Изказвания относно лечението на инсулт от рода "Това е удар, не може  да се направи нищо" отдавна са останали в миналото. Живеем в свят с непрекъснато нарастващ брой ефективни възможности за диференцирано лечение. Такива вече са на разположение и у нас. Говоря за успешното прилагане на интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. По тази причина нихилизмът у хората от миналото по отношение на възможностите за лечение на инсулта постепенно се заменя с оптимизъм.

Какви мерки предприемате в борбата с инсултите?

Нашата мисия е да намалим глобалната тежест на инсултите чрез профилактика, лечение и дългосрочни грижи за пациентите. Възнамеряваме да изпълним мисията си чрез поддържане на най-висок стандарт в клиничната ни практика и повишаване на информираността на населението и здравните специалисти относно мозъчния инсулт.

Какво показва статистиката при лечението на инсулт?

Статистиката, за съжаление, не е никак обнадеждаваща. Причините за това са различни: от една страна  невъзможността да се проведе диференцирано лечение на пациентите с остър инсулт поради късна хоспитализация , а от друга - липса на обучени екипи в някой от болниците за провеждане на такъв тип лечение. На всеки 30 минути умира или трайно се инвалидизира по един пациент с мозъчен инсулт, който е можел да бъде спасен. Причините за това се крият не само в самия инсулт, но и защото пациентите не са лекувани в подходящата за целта болница.

Вие сте председател на програма ЕSO EAST към Европейската организация по инсулт (ЕSO). Как тя помага на пациентите?

По-малко от една трета от пациентите с инсулт са лекувани в специализирани отделения или клиники за лечение на инсултно болни. Това означава, че хиляди пациенти не са получили специализирана помощ, от която спешно са се нуждаели. Програма ЕSO EAST е свързана с подпомагане на страните от Централна и Източна Европа в подобряване на качеството на обслужване на пациентите с остър инсулт. Главната ни цел е да подобрим качеството на здравните грижи за пациентите с инсулт в Европа чрез осигуряване на необходимото медицинско обучение на здравните професионалисти и здравно информиране на  широката общественост. ESO цели също да хармонизира управлението на здравната помощ за пациентите с инсулт в Европа чрез предлагане на най-добрите клинични практики. Сред задачите на програмата ЕSO EAST е чрез активно сътрудничество и обучение на мултидисциплинарните екипи, ангажирани с лечението на острия исхемичен инсулт, да се намали броят на случаите на преждевременна смърт, както и намаляване на инвалидизацията при пациентите, преживели инсулт.

Проф. Андонова, какви реални практики има приведени в България към момента?

На 01.10.2016 г. в рамките на Втория национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика аз и екипът ми организирахме първия в страната обучителен курс за специалистите по здравни грижи, ангажирани с пациентите с остър инсулт по проект на ESO. В рамките на мероприятието представители на Втора неврологична клиника на УМБАЛ „Св. Марина" – д-р Р. Фучеджиева и ст.м.с. С. Тодорова, имаха възможност да споделят знания, придобити на обучителен курс за специалисти по здравни грижи, организиран от ЕSO в Германия, гр. Минден. Това е първата реализирана стъпка от проекта.

Втора неврологична клиника при УМБАЛ „Св. Марина" – Варна е и първият център за лечение на остри инсулти в България, който е регистриран в новата инициатива на  ЕSO - Angels (Ангелите). Моля, разкажете повече за инициативата.

Инициативата е свързана с усъвършенстване на познанията и възможностите за лечение на пациенти с остър инсулт. Членството на нашия център в общността на Angels ще ни осигури повече подкрепа, повече идеи, както и признание чрез програмата, оценявайки различни показатели за постигнато високо качество на лечение на пациентите с инсулт в центъра. Въвеждането на иновативните методи за лечение на остър инсулт, както и участието на нашия център в проектите на Европейската организация по инсулт е подкрепяна от ръководството на Медицински университет - Варна в лицето на проф. д-р Красимир Иванов и от проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна.  Благодарение на подкрепата през годините Втора неврологична клиника е най-големият център в България за лечение на остър мозъчен инсулт с тромболиза и един от малкото високотехнологични центрове в страната за ендоваскуларно лечение на пациентите с остър инсулт. Най-голямата награда за нас, невролозите, обаче остава възможността да дадем втори шанс на Живота и да чуем признанието за денонощния ни труд: „Докторе, благодаря!"

Животът е пълен с прекрасни моменти, които трябва да бъдат изживени. Инсултът се лекува, бъдете съпричастни! ​

Коментари