CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 12 Ное 2008
Интелигентно хапче

Изобретено е хапче, което да дозира лекарството според нуждите на организма. Новата капсула е снабдена с микропроцесор, батерия, безжична връзка, резервоар и помпа.

Учени са разработили хапче, което ще отпуска точното количество от лекарството в зависимост от нуждите на тялото, съобщи Дейли телеграф.

Новото хапче е снабдено с микропроцесор, батерия, безжична връзка, резервоар и помпа, която да освободи лекарството в конкретната област на тялото. Капсулата измерва киселинността в стомаха със сензор преди да отдели лекарството.

Изобретателите смятат, че е възможно новото откритие (iPill) да се прилага за лечение на проблеми в храносмилателната система, като болестта на Крон.

Лекарството може да бъде изпращано точно на мястото на заболяването, като по този начин ще може да се намали дозата и да се избегнат странични ефекти.

Интелигентното хапче може да измерва и локалната температура. Чрез безжичната връзка капсулата изпраща информацията до външен приемник.

Това е първото по рода си интелигентно хапче - досега са използвани подобни таблетки с вградена камера, но само за диагностични цели. Учените смятат, че изобретението вече е готово за серийно производство.


Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Бременните трябва редовно да мерят кръвното си заради риск от прееклампсия
Как боли при мигрена и при разскъсана мозъчна аневризма?