Публикация

Инвестициите в здравеопазването – разговор с изпълнителния директор на МБАЛ Доверие д-р Димитър Гугутков

Инвестициите в здравеопазването – разговор с изпълнителния директор на МБАЛ Доверие д-р Димитър Гугутков

В ефира на една от водещите телевизии, д-р Гугутков – изпълненият директор на МБАЛ Доверие се включи в разговор относно инвестициите в здравеопазването


Още в началото на интервюто той констатира,  че тъй като добрата диагностика е свързана със скъпа апаратура, е много важно болничните заведения да са в крак с новите технологии, което от своя страна е свързано с много и дългосрочни инвестиции. Инвестициите на МБАЛ Доверие за последните 3 години само за апаратура възлизат на над 7 милиона лева, като са закупени апарати, с каквито работят редица елитни болници по света. Д-р Гугутков отбеляза също, че по-скъпата инвестиция всъщност е в квалифицирани и качествени доктори, които да работят със съответната апаратура.

Освен това той отбеляза, че е важно да се планира всяка една инвестиция. В МБАЛ Доверие винаги, независимо дали при закупуването на апаратура или при обучение на специалисти, се изготвя бизнес план, който да даде ориентир за колко време ще се изплати всяка една инвестиция. Изпълнителният  директор  отбеляза, че някои от скъпите апарати, с които разполага болницата я правят уникална в София. МБАЛ Доверие  разполага с единствения за София робот Да Винчи за роботизирана хирургия. Той представлява една много скъпа инвестиция – цената му възлиза на около 5 милиона лева, като болницата инвестира, освен в самия робот и в обучението на екип, който да работи с него.

Относно инвестициите в квалифицирани кадри, д-р Гугутков каза, че голяма част от специалистите на  МБАЛ Доверие са на ниво, което би им позволило да работят във всяка една  елитна болница по света, но МБАЛ Доверие осигурява условия, с които ги стимулира да останат и да работят по-възможно най-добрия начин.

По темата за противопоставянето между държавните и частните болници,  изпълнителният директор на МБАЛ Доверие смята, че такова не бива да има, а напротив – между тях трябва да има пълно сътрудничество, както по отношението на кадрите, така и относно апаратурата. Той даде за пример тясното сътрудничество между МБАЛ Доверие и болница Св. София.

В края на разговора, д-р Гугутков съобщи за последната инвестиция на медицински център Доверие. До два месеца, МБАЛ Доверие ще разполага с Холмиум лазер, който със специална апаратура влиза през уретрата и разбива камъни до самия бъбрек. Това е потвърждение, че най-новите похвати съществуват в България и реално работят. С новата технология проблемите на хората с бъбречно-каменна болест ще бъдат решени на 100 процента, като чрез тази инвестиция болница Доверие се опитва да  въведе в България максимално бързо най-модерните методи, използвани в цял свят.

Цялото интервю с изпълнителния директор на МБАЛ Доверие – д-р Гугутков може да видите тук https://www.youtube.com/watch?v=EDlCSKb6Ew4 

Коментари