Публикация

Историята на един наш пациент или какво научи Боян Петров за себе си при лечението във ВМА

Историята на един наш пациент или какво научи Боян Петров за себе си при лечението във ВМА

Живот в небесата


„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров започна презентацията на книгата си „Първите седем” пред служителите на Военномедицинска академия. 

Жестът му не е случаен – точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяват инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поемат именно специалистите от ВМА. 

Днес двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата. От своя страна началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. също изказа своята признателност към тях:

„Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В кориците на изданието можете да намерите нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да пребориш изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.

Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.

По време на презентацията Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, което е бил в реанимация след инцидента през лятото на м.г..

„Изключително съм благодарен за отношението на всички специалисти. Историята започва отново, завръщам се”, обърна се алпинистът към присъстващите в залата медицински специалисти. 

Сред тях беше и началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната проф. Ивона Даскалова, която се запознала с Боян Петров покрай диабета му: „ Възхищавам се от Боян, той е пример за нашите пациенти за една невероятна дисциплина и интелект. Благодаря за надеждата, която създавате в младите хора”.

„Искам да ви благодаря – на теб и на Андрей, от името на всички служители на ВМА – вие направихте един хубав жест, такава презентация, от такива хора и на такава тема не сме получавали”,

заяви в края на презентацията проф. Николай Петров.

Коментари

Гледах го в "Търси се" и се впечатлих сериозно. Невероятен човек - силен, борбен и изключително скромен. Истински планинар:)