Публикация

Италия въведе 12 задължителни ваксини

Италия въведе 12 задължителни ваксини

От есента децата ще бъдат допускани на градина или училище само срещу документ за поставени имунизации


Правителството на Италия прие постановление, което прави 12 ваксини задължителни за децата до 16-годишна възраст, които ходят на училище или детска градина. Причината е, че в Европа се завръщат забравени вече заболявания като морбили, които причиняват епидемии със смъртни случаи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Родителите трябва да имунизират децата на възраст до 6 г., ако искат да ходят на детска градина, а в училище ще ги приемат само с поставени задължителни ваксини. Друга цел на постановлението на италианското правителство е да се бори с различните подвеждащи информации за ваксините, които се разпространяват главно в интернет.

Обхватът на ваксинираните в Италия паднал през последните години

Покрай епидемичните взривове на морбили в различни европейски страни сега в италианското общество върви интензивен дебат. Кабинетът в Италия обвини популисткото движение „Пет звезди“, че всява страх у родителите и насърчава противниците на ваксините с необосновани научно доводи. Заради подобни внушение в обществото през последните години обхватът на ваксинираните деца в Италия е паднал.

Задължителни стават ваксините срещу морбили, заушка, рубеола, варицела, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилна инфлуенца тип В, менингит и хепатит В. Досега имунизациите срещу морбили, заушки, рубеола, варицела и менингит бяха препоръчителни, но това се променя от септември 2017 г., каза премиерът Паоло Джентилони. 

На училище само с бележка за поставени ваксини

Министърът на здравеопазването Беатриче Лорензин поясни, че от есента децата няма да бъдат приемани в детските градини или в предучилищните заведения без доказателство за ваксинации. Родителите на деца, които са законно задължени да посещават училище, ще бъдат санкционирани с тежки глоби при неспазване на това изискване. Сертифицирането ще се изисква всяка година, допълни здравният министър.

Твърденията за връзка между комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и отключването на аутизъм при децата, които се оказаха неверни, набраха голяма популярност в Италия. През 2012 г. съд в Римини присъжда обезщетение на семейството на момче с аутизъм, което твърди, че състоянието му е причинено от ваксината. Три години по-късно решението е било отменено при обжалване.

Коментари