Публикация

ИЗПИСВАНЕТО НА ОЧИЛА НЕ Е ПРОСТА РАБОТА

Д-р Таня Иванова


Скъпи читатели, целта на настоящата статия е да Ви запознае с основните рефракционни аномалии на окото, при които се нуждаем от очила. Това е най-честото оплакване на нашите пациенти.

Окото е сложна оптична система, с която възприемаме околния свят с неговото разнообразие от форми и цветове. За да е ясен образа светлинният лъч трябва да се пречупи и фокуса да попадне точно върху ретината. Това състояние се нарича еметропия и пациента няма нужда от очила. Ако окото е силно пречупващо фокусът попада пред ретината и състоянието се нарича миопия или късогледство. Когато фокусът е зад ретината състоянието се нарича хиперметропия или далекогледство. С помощта на очилата светлинния лъч се фокусира върху ретината и образа се изяснява.

Днес ще разгледаме късогледството или миопията. При това състояние пациента не вижда надалеч. Колкото е по-висок диоптъра, толкова е по-ниска зрителната острота. Рядко се проявява в ранна детска възраст. Повечето деца са далекогледи. Появява се в училищна възраст и често се променя в пубертета. Обикновено спира да нараства към 18-20 годишна възраст, с изключение на ексцесивна миопия, където диоптъра е над 6 диоптъра и може да достигне до 20. Тогава се наблюдават усложнения от страна на ретината и говорим за заболяване.

При късогледство пациента вижда добре надалеч само с очила. При първото им изписване винаги се разширяват зениците с капки, задължително при деца, защото има опасност да се изпишат неточни очила и пациента да не се чувства добре – да има главоболие, болки в челната и слепоочна област, сълзене т.нар. мускулна астенопия. Винаги се изписва най-малкия диоптър, с който двуочно се постига най-добра зрителна острота. Преди прегледа се прави автоматична авторефрактометрия, но тя само ни ориентира и никога не трябва да се доверяваме изцяло на резултата, защото често ни подвежда. Тук е ролята на очния лекар, който преценя какъв диоптър да изпише.

В ученическа възраст късогледството се контролира на 6 месеца, защото често расте. Наследствеността има значение, но не е задължителна. Понякога родителите се притесняват от бързото нарастване на диоптъра, но не е установена точна причина за този процес. Често си мислят, че очилата лекуват, но това не е така. Те само помагат да виждаме добре надалеч.

След 14 годишна възраст алтернатива са меките контактни лещи, а след 20 годишна възраст – лазерната корекция. Предлагането на контактни лещи в оптиките е голямо, но и там има тънкости. За предпочитане е в началото пациента да бъде обучен от очния лекар, който да го запознае с предимствата и недостатъците им.

Напоследък популярност придоби лазерната корекция, но с нея ще ви запознаем със специална статия, тъй като въпросите са много и решението е трудно.

Коментари

с нетърпение очаквам статията за "старческото" далекогледство