Публикация

Как боли при мигрена и при разскъсана мозъчна аневризма?

Как боли при мигрена и при разскъсана мозъчна аневризма?

Болката при мозъчна аневризма често е описвана като „най-тежкото главоболие в живота


Разкъсването на мозъчна аневризма обикновено предизвиква болка в главата, несравнима с нищо, изпитвано до този момент. Това изяснява американски невролог по повод на случай с жена, която почина преди дни в САЩ, след като смятала, че просто има много тежък пристъп на мигрена, пише в. „Индипендънт“.

42-годишната Лий Бродуей от Северна Каролина починала в началото на април, 2 дни след като се обадила на съпруга си Ерик и му казала, че си тръгва от работа заради силен пристъп на мигрена. Жената страдала от мигрена като дете, но споделила, че този път болката е по-различна. По-късно издъхнала в болница от усложнения след пръсването на мозъчна аневризма.

Българският тв водещ Димитър Цонев също почина през август 2016 г. след масивен кръвоизлив в мозъка вследствие на аневризми. 

Мозъчната аневризма е разширение на кръвоносен съд в мозъка, причинено от отслабване на стената на съда.  Ако аневризмата се пръсне (руптура на аневризмата), това може да доведе до обилен  кръвоизлив. Той уврежда мозъка и може да доведе до сериозни травми и оплаквания.

Болката при мозъчна аневризма често е описвана като „най-тежкото главоболие в живота

Болката, която се свързва с разкъсване на мозъчна аневризма, често е описвана от пациенти като „най-тежкото главоболие в живота“, обяснява д-р Хауърд А. Рийна,  преподавател по неврохирургия в медицинския център Langone към Университета на Ню Йорк.  Други пациент обясняват усещането като “болка от гръмотевица“  - като внезапен удар в главата като от гръм, резултатът от който е ослепяваща по силата си болка, несравнима с нищо, изпитано до момента. 

„Именно тази жестока, жестока болка е нещо, което прави състоянието различно от другите. Хората с тежки мигренозни пристъпи обясняват, че главоболието, придружаващо разкъсване на аневризма, е било по-лошо от всичко, което са изпитали до момента“, обяснява д-р Рийна. 

Все пак той съветва хората, които често страдат от главоболие, да не тичат веднага в болницата, ако ги боли глава и им се гади. Пациентите, страдащи от мигрени, често придружени и от аура, обикновено са открили какво им помага най-много лично на тях – вземане на лекарства, почивка в тъмна и тиха стая. Ако обаче обичайните процедури за облекчаване не помогнат за намаляване на болката, може да става въпрос за мозъчна аневризма, обяснява спецалистът.
 
„Това е много уникално главоболие. Наистина основният симптом в този случай е усещането, че никога досега не сте изпитвали такова главоболие.“

Според невролозите другите симптоми при разкъсана мозъчна аневримза могат да бъдат схващане на врата, гадене и повръщане, както и болка, когато обърнем очи към светлината. 
Руптурата на мозъчна аневризма е сравнително рядко явление. Мозъчни аневризми, които са цели, обаче, не са чак толкова редки. Според някои експерти 1 на всеки 20 души има такава аневризма.  Възможно е човек да има аневризма и да няма никакви симптоми за това. 

Не е ясно какви са точно причините за получаването на аневризма. Сред рисковите фактори са наследственост, тютюнопушене и високо кръвно налягане. 
Пациентите с аневризма се насочват за по-нататъшно лечение в зависимост от големината и локацията й, както и от вероятността за разкъсване. 

Коментари