Публикация

Как да избегнем натрупването на излишни калории по празниците

Има някои дребни хитринки, с които можем да сведем до минимум последствията от празничното преяждане


Наближават едни от най-красивите и най-вкусните празнични дни - Бъдни вечер, Коледа и посрещането на Нова Година. Те са изпълнени с много положителни емоции и обичайно предполагат тежки софри с роднини и приятели добри. Някои хора започват празничната подготовка 2-3 месеца преди товасъс спазване на по-нискокалорични диети, за да могат по време на няколкодневните събирания около масата да опитат колкото може повече от традиционните лакомства и семейни специалитети. Разбира се опасенията тук са свързани не само с евентуалното наддаване на телесно тегло, но също с покачване на кръвната захар и холестерола.

Можем да използваме някои дребни хитринки, за да сведем до минимум отрицателните последствия от иначе така вкусните ястия.

На Бъдни вечер вероятността да прекалим с калориите е най-малка

тъй като всичките ястия на масата са постни - 7, 9, 11 или 12. Същевременно обаче в опита си да компенсират липсата на нещо блажно, много хора преяждат с постната храна.

Питка с паричка

Централното място на вечерния празник заема традиционната питка с късметчета или поне задължителната монета. За да направите този обреден домашен хляб по-малко калоричен и по-полезен, използвайте пълнозърнесто брашно (поне 35 %). По правило питката не трябва да е голяма, като още по-удачно е раздадените от най-възрастния в семейството парчета да бъдат по-малки от количеството хляб, което всекидневно консумираме, защото ни очакват още други енергийни източници. Късметите и паричката са винаги добре дошли и не носят никакви калории, така че от тях грабете колкото можетеJ.

Постните сърмички

Традиционно те се правят с лозови и зелеви листа, но са пълнени с ориз, а и той като брашното е въглехидрат! Така че колкото и малки да ви се струват, хапнете не повече от една-две сърмички, защото идва следващата порция калории.

Бобената чорба

Обичайната за Бъдни вечер бобена чорба не е проблем, стига домакинята да не е прекалила със запръжката, където са другите скрити калории! Пълнените с боб сухи чушки не ни тревожат.

Орехите

Те са символ на здрава нова година и определено са много полезни, но са пълни с калории. Затова по време на празничната вечеря хапнете не повече от 10 грама (или колкото се събират в сгънатите пръсти на ръката ви).

Ошав

Проблемен обаче може да се окаже и компотът от сушени плодове или т. нар. ошав. Изсушените плодове съдържат по-концентрирана захар, макар и плодова (фруктоза). Затова не добавяйте допълнителна захар при варенето им. Просто оставете водата да ги напои и съответно да разреди захарите в тях, така компотът ще бъде по-малко калоричен, а и по-малко ще се покачи кръвната ви захар.

Тиквеник

Някои табиетлии слагат на масата и сладка баница с тиква или ябълки. Тя също се оказва доста калорична, тъй като съдържа брашно, настъргани плодове, олио, пудра захар и кристална захар, орехови ядки. Като прибавим и варено жито с пудра захар, то последните два изкусителни десерта могат да се окажат наистина енергийна бомба! Но това в никакъв случай не значи, че не трябва да уважим вековните български традиции. Изход от ситуацията е да заменим захарта с фруктоза в количество 2-3 пъти по-малко отколкото е по-рецепта захарта, защото фруктозата е най-сладката захар (с по-малко количество постигаме същата сладост, но и по-малко калории и по-слабо покачване на кръвната захар). Уместно е отгоре да не поръсваме с пудра захар.

Туршията (ако не е с прибавени мед или захар), зелевият сок, чаша хладка водица, чаша червено вино - всички те ще разредят още повече калорийните съставки и така ще ни предпазят от натрупване на свръхкалории. Разбира се трябва да внимаваме и с благата ракия – тя се пие, колкото за здраве.

Златни правила срещу преяждане на Бъдни вечер

  • На този ден от всичко се похапва по парче-две, тъй като имаме минимум 7 различни ястия на трапезата.
  • Общото количество приети въглехидрати и мазнини не бива да надвишават обичайните ни за всеки ден.
  • На Бъдни вечер масата не се вдига, на нея трябва да остане храна до следващия ден – така че не изяждайте всичко…все пак следва Коледа още вкусна храна.

Коментари