Публикация

Как да разпознаем грипа при децата

Симптомите на грипния вирус при най-малките могат да се сбъркат с обикновен сезонен вирус. Затова родителите трябва да потърсят лекарска помощ при всяко съмнение, казва специалистът по инфекциозни и детски болести д-р Любена Андонова


Д-р Любена Андонова - специалист инфекциозни и детски болести

Грипът е тежко  инфекциозно заболяване, което се характеризира със сезонност и често предизвиква епидемии. В България  обикновено грипът идва в края на есента и началото на зимата, а понякога продължава и през пролетта. Грипният вирус засяга всички – от кърмачетата до хора в напреднала възраст. За разлика от другите сезонни вируси, грипът протича тежко, може да доведе до сериозни усложнения и да засегне редица органи и системи. Най-добрата профилактика е противогрипната ваксинацията, но за съжаление обхвата на ваксините в България е много нисък, така че при поява на грип заболяват изключително голям брой хора.

Симптоми на грипа при децата

Грипът има известни особености в кърмаческата и детската възраст. При възрастните обикновено началото е с много висока температура, силни мускулни и ставни болки, изразено общо неразположение, тотална липса на апетит. Заболяването започва така внезапно, че човек може да посочи не само деня, но и часа, в който се е разболял. При кърмачетата обаче едни от ранните симптоми на грип са хремата и кашлицата, които са характерни по-скоро за сезонните вирусни инфекции. Затова има опасност тези симптоми да останат недооценени от родителите и те да се заблудят, че става дума за една банална вирусна инфекция. Много характерни за грипа при децата са проявите от страна на стомашно-чревния тракт – повръщане, диария и липса на апетит.

Усложнения на грипния вирус в детска възраст

Грипът при децата много бързо засяга долните дихателни пътища. Има много проучвания, които доказват, че по време на грипна епидемия между 40-60% от случаите на деца с бронхиолит (възпаление на най-малките въздухоносни пътища в белия дроб) или пневмония са причинени именно от грипен вирус.

Различават се два вида пневмонии – едната е първична грипна пневмония, дължаща се на самия вирус. Започва много рано, протича доста тежко и бързо може да доведе до дихателна недостатъчност. Вторият вид са насложените бактериални пневмонии, които започват няколко дни след появата на грипа. Децата повторно вдигат висока температура, появява се кашлица и се налага антибиотично лечение.

Друго характерно усложнение на грипа в детската възраст е възпалението на средното ухо или т.нар. отит. Децата (особено кърмачетата) изведнъж стават много неспокойни, вдигат температура, започват да плачат и да въртят главата си - все симптоми за засягане на средното ухо в хода на една грипна инфекция.

Едно от най-тежките грипни усложнения при малките пациенти е засягането на централната нервна система – грипна енцефалопатия, а в най-тежките случаи грипен енцефалит. Появява се неврологична симптоматика - децата стават неспокойни, могат да имат промени в съзнанието, да бъдат сънливи или възбудени и при преглед от лекар се установяват неврологични отклонения. Това състояние е много сериозно и изисква задължително болнично лечение в специализирано инфекциозно  отделение.

Какво да правим, ако детето има грип

Веднага трябва да се потърси лекарска помощ и да се избягва прилагането на билки, чесън и други подобни домашни методи. Лечението  задължително трябва да бъде под лекарски контрол, съобразено с възрастта да детето, с тежестта на състоянието му и с наличните или възможни усложнения на грипния вирус.

Детето задължително трябва да остане в къщи при пълна почивка, а най-добре в леглото. Дори и при по-леките клинични форми на грип болните деца не бива да посещават училище, детска градина или ясла, за да не разпространяват вируса.

По време на грип е важно детето да приема повече течности от обикновено, тъй като високата температура, липсата на апетит, повръщането и диарията могат бързо да доведат до обезводняване.

Съществуват специфични противогрипни медикаменти. Един от най-дългогодишно ползваните е римантадин хидрохлорид, който има своя добър ефект и до днес. Той е особено ефективен при грипни вируси тип А. Изключително подходящ е при лечението на деца в ученическа възраст, но не може да се прилага при деца под 7 години. Ако в семейството има възрастен, болен от грип, препоръчвам той веднага (още при първите симптоми) да започне лечение с противогрипен препарат. Останалите членове на семейството биха могат да приемат римантадин хидрохлорид и като профилактика срещу грипния вирус (в по-ниска доза по определена от лекаря схема).

В никакъв случай не трябва да се бърза с даването на антибиотици в началото на заболяването, антибиотично лечение се назначава само в случай на вече настъпило грипно усложнение.

Витамините и имуностимулантите имат своето място в подкрепата на общото състояние на детето, но те не лекуват грипа, нито могат да се използват като профилактично средство срещу грипния вирус.

Д-р Любена Андонова

Инфекциозни и детски болести

София, ДКЦ 29, кабинет 223

Коментари