Публикация

Как да се храним по празниците, без да навредим на фигурата

Съвети и трикове как да се храним хем вкусно, хем здравословно на пищните трапези


Задават се прекрасните новогодишни празници, очаквани от всички, носещи радост и настроение. За тях допринася в голяма степен и празничната трапеза, която по наша си българска традиция е наистина е богата и в големи количества- да не би някой да остане гладен. Напитките също трябва да са много - концентрати и вина за добро настроение. Тази обилна трапеза обаче може да създаде проблеми – храносмилателни разстройства, тежест и общо неразположение, колики и газове, а от прекаляването с алкохола и силно главоболие. 

Как да направим новогодишното си меню, така че да спазим традициите, но да предпазим нас и гостите си от хранителни проблеми?

  • Първо, храната за да е вкусна и безопасна трябва да се изберат пресни и качествени продукти. Предпочитайте охладени меса, а не замразени или консервирани. При размразяването на месото много често се нарушава структурата на клетките и изтичат голяма част от течността – месата губят голяма част от сочността си и вкусовите си качества. Не купувайте меса от случайни производители. Месата, особено свинското и дивечовите меса крият риск от заразяване с трихинели. Много опасно е да купувате ракия и други концентрирани алкохолни напитки от непроверен производител. Метанолът, който може да съдържат фалшификатите е много токсичен и може да предизвика фатални отравяния.
  • Тъй като новогодишното меню включва много ястия, много важно е да не се натоварвате с излишни мазнини. Избирайте постни меса. Птиците без кожата съдържат само 3-4 % мазнини, за разлика от свинските пържоли, в които мазнините са около 20%. Избягвайте пърженето, при него количеството на мазнините се увеличават с около 20-30%. Приготвяйте месата в специалните тигани за пържене без мазнина или ги печете, завити във фолио или на грил.
  • Предварителното мариноване на месата ги прави крехки и сочни и те по-лесно се усвояват. Препоръчително е марината да съдържа лимонов сок и някакъв вид алкохол, които разграждат частично белтъка
  • За салати и гарнитури предпочитайте пресни зеленчуци, които може да предложите сурови или задушени в малко вода. Не използвайте майонези при приготвяне на салатите, използвайте пестеливо и салатната мазнина – зехтин или слънчогледово олио.
  • Ограничете растителните храни, които образуват газове в червата. Най-рискови бобът, зелето, праз лука. При приготвянето на храните използвайте копър, босилек, чубрица, ким, кориандър, кимион - те намаляват газообразуването и облекчават състоянието при вече възникнали проблеми от такова естество.
  • От съдържащите нишесте храни оризът се храносмила най-лесно и създава най-малко рискове от ферментационни проблеми.
  • Изберете леки десерти, без много мазнини и захар. Ако не може да се лишите от традиционната баклава, хапнете от нея само малко парче, препоръчително е това да стане няколко часа след основното ядене.
  • Използвайте повече кисело мляко при приготвяне на салати, гарнитури и десерти. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко подобряват храносмилането и намаляват риска от стомашно-чревни проблеми. 
  • Плодовете консумирайте няколко часа след или преди основните ястия - така ще избегнете проблеми, свързани с тяхната ферментация.
  • Не бързайте да свършите с вечерята. Колкото по-бавно се храните, толкова по-добре се усвоява храната и толкова по-малко храносмилателни проблеми ще имате.
  • Не прекалявайте с количествата на консумираната храна и с питиетата, за да може на другия ден след новогодишната вечеря да се чувствате също празнично.
  • След обилната празнична вечеря най-добре е да направите един разтоварителен ден. Пийте повече течности - 1,5 - 2 литра. Препоръчвам ви айрян, по една чаша през няколко часа. Кисело-млечните продукти подобряват ефективно състоянието и функциите на червата. Полезен е чай от джинджифил, който повлиява много добре храносмилателните проблеми, намалява чувството на тежест след обилно нахранване. Благоприятно действие има и чаят от мента или лайка. Ако имате проблеми, свързани с прекаляване на алкохолните напитки допълнително ще помогнат прясно приготвените зеленчукови сокове и по-голяма доза витамин С - 500-1000 мг. 

Коментари