Публикация

Как да се храним при киселини

Препоръчително е хората, които страдат от киселини, да приемат храна често и в малки количества, тъй като обилното хранене претоварва стомаха и го кара да произвежда повече киселини. Вижте кои храни са подходящи



Киселини и рефлукс – какво точно представляват

Когато храносмилателната система работи нормално, погълнатата храна преминава през хранопровода и достига до стомаха през еднопосочен клапан (езофагиален сфинктер). При правилно функциониране на системата, когато погълнем храна, клапата се отваря, а след като храната навлезе в стомаха, клапата се затваря. Тук идва ролята на киселините и ензимите, които разграждат приетата храна, още преди тя да попадне в червата. При рефлукс се наблюдава нарушение в работата на храносмилателната система и еднопосочният клапан позволява на частично смляното стомашно съдържание и киселини да се върнат обратно в хранопровода. Това предизвиква неприятни усещания като:

  • парещ дискомфорт в гръдния кош, който граничи с болка;
  • киселини в горната част на стомаха чак до гърлото;
  • кисел вкус в устата, придружен с чести оригвания.

Хората, които страдат от рефлукс, знаят, че борбата с киселините е нелека задача, която изисква особено внимание към храната. При киселини от менюто трябва да се изключат цели видове хранителни продукти и да се прибавят други.

Ето кои са подходящите храни при наличие на киселини:

Сложни въглехидрати

Лекарите препоръчват при киселини да се приемат хляб и зърнени храни, които са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на сложни въглехидрати. Да се избягват преработените тестени изделия.

Плодове

От пресните плодове могат да се хапват банани и ябълки, които са с високо съдържание на сложни въглехидрати. Ябълките съдържат и вещества, които помагат за укрепване на клапана, който пропуска киселините обратно, когато не работи правилно. Бананите са естествени антиациди. От менюто трябва да се изключат цитрусите, които са с високо съдържание на лимонена киселина.

Нискомаслени млечни продукти

Млякото, сиренето и другите млечни продукти са богати на калций, който е естествен инхибитор на стомашната киселина. Трябва обаче да се консумират нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, тъй като храните, които съдържат много мазнини, ще останат в стомаха за по-дълъг период от време и ще предизвикат допълнително киселини.

Препоръчително е хората, които страдат от киселини, да приемат храна често и в малки количества, тъй като обилното хранене претоварва стомаха и го кара да произвежда повече киселини.

Коментари