Публикация
Как да се храним при киселини
Препоръчително е хората, които страдат от киселини, да приемат храна често и в малки количества, тъй като обилното хранене претоварва стомаха и го кара да произвежда повече киселини. Вижте кои храни са подходящи
Киселини и рефлукс – какво точно представляват
Когато храносмилателната система работи нормално, погълнатата храна преминава през хранопровода и достига до стомаха през еднопосочен клапан (езофагиален сфинктер). При правилно функциониране на системата, когато погълнем храна, клапата се отваря, а след като храната навлезе в стомаха, клапата се затваря. Тук идва ролята на киселините и ензимите, които разграждат приетата храна, още преди тя да попадне в червата. При рефлукс се наблюдава нарушение в работата на храносмилателната система и еднопосочният клапан позволява на частично смляното стомашно съдържание и киселини да се върнат обратно в хранопровода. Това предизвиква неприятни усещания като:
- парещ дискомфорт в гръдния кош, който граничи с болка;
- киселини в горната част на стомаха чак до гърлото;
- кисел вкус в устата, придружен с чести оригвания.
Хората, които страдат от рефлукс, знаят, че борбата с киселините е нелека задача, която изисква особено внимание към храната. При киселини от менюто трябва да се изключат цели видове хранителни продукти и да се прибавят други.
Ето кои са подходящите храни при наличие на киселини:
Сложни въглехидрати
Лекарите препоръчват при киселини да се приемат хляб и зърнени храни, които са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на сложни въглехидрати. Да се избягват преработените тестени изделия.
Плодове
От пресните плодове могат да се хапват банани и ябълки, които са с високо съдържание на сложни въглехидрати. Ябълките съдържат и вещества, които помагат за укрепване на клапана, който пропуска киселините обратно, когато не работи правилно. Бананите са естествени антиациди. От менюто трябва да се изключат цитрусите, които са с високо съдържание на лимонена киселина.
Нискомаслени млечни продукти
Млякото, сиренето и другите млечни продукти са богати на калций, който е естествен инхибитор на стомашната киселина. Трябва обаче да се консумират нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, тъй като храните, които съдържат много мазнини, ще останат в стомаха за по-дълъг период от време и ще предизвикат допълнително киселини.
Препоръчително е хората, които страдат от киселини, да приемат храна често и в малки количества, тъй като обилното хранене претоварва стомаха и го кара да произвежда повече киселини.
Коментари