Публикация

Как да се спасим от акнето - доказани практики

Премахването на пъпките ръчно чрез изцеждане е остарял и неправилен метод за борба с кожното заболяване дори и в най-модерните козметични салони


Какво представлява акнето ?

Заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа. Резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето гърдите и гърба. Формите на акне са различни и включват : комедони , червени пъпки , гнойни пъпки / пустули / и уплътнени пъпки . Тези форми могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето. Комедоните са два вида : отворени – с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещество и контакта с  прах, и затворени – с бял връх , или така наречените милиуми.

Червените пъпки съдържат белезникав секрет . Те могат да се инфектират от гнойни бактерии и да оформят гнойни пъпки с жълтеникав секрет. Гнойната пъпка може да пробие кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува уплътнена пъпка, която е силно болезнена . В последния случай възпалението е обхванало цялата мастна жлеза и понякога космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, когато се въвлича и подкожието. Особена форма на акне е конглобатното акне – болезнени възли по лицето деколтето и гърба , които нагнояват , пробиват кожната повърхност , разязвяват  и зарастват с ръбци. 


Какво причинява акнето?

Причините са комплексни . Заболяването се явява през пубертета около 12- 13 години, по- рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По-правилно е да се говори за фактори , които могат да се свържат с развитие на акне.
Вътрешни фактори:

  1. Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност
  2. Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрагени

Външни фактори :

  1. Анаеробни бактерии в себорейни зони – основно Propionibacterium acnes.
  2. Системно приемане или контакт с халогенни елементи : йод , хлор , бром.
  3. Системно приемане на вит. В6, В12 и вит. Д , и кортикостероиди.
  4. Контактни дразнители – масла катрани.
  5. Психично натоварване – стрес.

Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са : наследствеността, храната,стреса , хормоналните промени.

Какви грижи са необходими при акне?

Те съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони. Използват се няколко стъпки , които могат да се прилагат при този начален стадий на акне .

Почистване на порите и комедоните:

  1. Измиване на кожата един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства кожата без да я дехидратира и изсушава . При наличие на папули и пустули кожата почти винаги е по-чувствителна. Това налага употреба на хипоалергични козметични препарати /сапуни , лосиони , кремове и др./
  2. Почистване на кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули : 1- 2 пъти седмично . За целта преди това порите трябва да се отворят , което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода. При наличие на папули и пистули първо трябва да се овладее възпалителния процес и едва след това да се използва скраб или пилинг маска. Мануалното премахване на папули, пустули и уплътнени пъпки е направилно и води до образуване  на белези .
  3. прилагане на готови ексфолианти – трябва да става с особено внимание и под наблюдение на дерматолог / Retin A , Bactroban , Scinoren , Acnederm , Acnedasil и др./ . Прилагат се при по- тежки форми на акне.
  4. Редуциране на мастната секреция – антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина .Като такива се използват 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони съдържащи гликолови или алфахидрокси киселини. При необходимост от допълнителна употреба на суспензии или микстури , соъбразно мнението на дерматолог ,разтворителите на кожна мазнина се прилагат преди нанасянето и след отстраняването на суспензията или микстурата. Микстурите , често се предписват при по – напреднал стадий на Акне , като те се нанасят вечер и остатъците се почистват сутрин. В тях се съдържат антисеборейни и антибактериални съставки.
  5. Антибактериални препарати – гелове , кремове , лосиони, микстури и др.Готови такива препарати са Dalacin T , Acnerin , Лосиони съдържащи еритромицин . Антибактериални съставки в различните микстури са : бензоил – пероксид , резорцин и сяра.

Какви други процедури са полезни при акне ?

  1. Ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес .
  2. Физоитерапевтични процедури в козметични салони: Кварцови облъчвания , Д`Арсонвализация със сулфатиацол , дезинкрустация с физиологичен разтвор, Йонофореза с ихтиол и витамин С , Лечебни масажи / само при процеси , които не са свързани с насложена инфекция/ , при келоиди след акне се използва течен азот или специален апарат Щройс.

Назначения и препоръки, които може да даде дерматологът:

  • Локално приложение на Антибактериални препарати , съдържащи Еритромицин , Клиндамицин и др.
  • Локално приложение на силни ексфолианти от групата на ретиноидите
  • Перорален прием на Антибиотици – най-често Клиндамицин, Тетрациклин 

Назначения , които може да даде акушер-гинекологът:

  • Хормонална терапия

Коментари