Публикация

Каква орална хигиена да спазваме при бременност?

През периода на бременността в женския организъм настъпват редица хормонални и физиологични промени. Оралната хигиена е важна не само за здравето на жената, но и за здравето на плода.


Промените в устната кухина са следните:

  • Лигавиците стават значително по-раними.
  • Кръвоностните съдове са по- разширени и много по- лесно може да има кървене.
  • Хормоните стимулират растежа на бактериите в устата
  • Възможно е появата на хиперпластичен гингивит.

Подържането на орална хигиена е от изключително значение за здравето на родилката. Съществуват редица изследвания, според които, жени ,страдащи от заболявания на венците в устата раждат преждевременно или децата не са с нормално тегло.

През този период бъдещата маика е необходимо да посещава освен екипа следящ бременността, а и лекаря по дентална медицина. Препоръчвам на бременните жени да премахнат зъбния си камък от зъбите си. Чрез премахването на зъбният камък се премахват и голямо количество бактерии и възпаленията в устата намаляват.

Доста бременни занемаряват хигиената си което е много неправилно. Много от тях казват, че след бременността са им се развалили зъбите. Това се получава при едно намаляване на грижите за оралното здраве. По време на бременост е необходимо да се мият зъбите поне по два пъти на ден. Не трябва да се нарушава ежедневната хигиена. В първите дни когато се забелязва сутрешното гадене и повръщане е необходимо по-голямо внимание, тъй като киселините от стомашното съдържимо могат да причинят увреждания по зъбите.Друго, на което трябва да се обърне особено внимание е фактът, че зъбите на детето започват да се изграждат още през първите месеци на бременноста.Това налага спазване на правилен хранителен режим.За това е необходимо да се увеличи приема на храни, богати на калции и минерали.

Коментари