Публикация

Какви са рисковете от неразумно излагане на слънце и горещина

Не се изискват чак толкова много усилия, за да се запознае човек с рисковете от слънцето и да се опита да ги избегне


Двете остриета на слънцето

Всяка година през юли се повтаря една и съща картина. Както цялата зима и пролет сме чакали хубавото време, още на втория ден от жегите вече ни се иска прохлада… Или както се пееше в една песен от зората на демокрацията: „Зиме студено, пролет зелено, лете горещо – все ни пречи нещо…“.

Преди години излагането на слънце се възприемаше еднозначно като възможност човек да подобри здравето си, да се предпазят децата от рахит, да се „заредим“ за зимата, да натрупаме едва ли не лятна енергия като в консерва. Хората над 40 г. със сигурност си спомнят, че по плажовете чадърите бяха рядкост, повечето летовници просто си постилаха кърпа или чаршаф и се въртяха на всеки 15–20 минути, за да хванат равномерен тен.

Бъдете сигурни, че тази концепция отдавна е отхвърлена! Не че престоят на открито и аеробните занимания не са полезни. Но печенето под силните лъчи може да нанесе много повече поразии на тялото, отколкото да донесе ползи. Да, за преобразуването на някои вещества в активен витамин D има нужда от слънчева светлина, но е достатъчно да си показваме предмишниците за 20–30 минути. Силното слънце и горещото време се отразяват добре на хората с хипотиреоидизъм, т.е. намалена функция на щитовидната жлеза, защото при тях телесната температура е по-ниска, както са забавени и други жизнени процеси.

Какви са рисковете от неразумно излагане на слънце и горещина:

1. Слънчев и топлинен удар

  • Това са остри състояния, причиняващи неврологични увреждания и различна степен на срив в кръвообращението. Настъпват, когато компенсаторните възможности на тялото за охлаждане са изчерпани. Състоянието може да се усложни с инфаркт или инсулт заради сгъстяването на кръвта при обилна загуба на течности от изпотяването. Не са редки и нарушенията на сърдечния ритъм. Едва ли има човек, който да не е запознат с тази опасност, но точно по обед обичайната гледка е на възрастни хора, тръгнали без шапка да мъкнат багаж по улиците. Дори напълно здравите трябва да избягват престоя на открито между 11 и 18 часа в най-горещите дни. Да не говорим за тежка физическа работа под лъчите. При първи признаци за „причерняване“ пред очите, отмаляване и т.н. трябва веднага пострадалият да се оттегли на сянка, да се разсъблече, да се изтрие с хладна кърпа, да пие на малки глътки течност със стайна температура.

2. Кожни изгаряния

  • Те съвсем не са безобидни. Не само защото в момента са много болезнени, но и защото кожата има памет за нанесените й травми, за които си отмъщава и след години. Най-малкото последствие са козметичните дефекти – набръчкване, петна и огрубяване на кожата по лицето и тялото. Понякога слънчеви изгаряния са толкова висока степен, че изискват лечение в болница, в специализирано отделение за термична травма. Струва ли си така човек да си провали почивката, вместо да бъде на сянка и да използва слънцезащитни дерматологични продукти, включително и във водата. Изгарянията обаче силно увеличават и риска от кожен рак. И докато базоцелуларният карцином, открит навреме и лекуван правилно, е 100 процента преодолим, без остатъчни последици за пациента, не е така за другия вид кожен рак!

3. Малигнен меланом

  • Някои хора се лъжат, че всеки кожен рак е безобиден. Голяма грешка! Малигненият меланом е най-злокачественият тумор по принцип, който може да порази човека. Остави ли се да напредне, шансът за спасение никак не е висок. При това може на повърхността на тялото туморчето да е почти незабележимо, но да е поразило навътре кости, мозък, други органи. Отдавна е доказана пряката връзка между излагането на слънце и меланом. Затова правете всяка година профилактични прегледи при дерматолог, особено ако имате светла кожа и множество кафеникави бенки. Една бенка вече е опасна, ако е по-голяма от половин сантиметър, има неравни очертания, надига се над повърхността на кожата и пигментацията й е различна и/или променена в различните зони.

4. Макулна дегенерация

  • Дългогодишното пребиваване на слънце, независимо дали е през лятото или през зимата, без слънчеви очила увеличава риска от загуба на централното зрение в късна възраст. Вярно е, че и част от хора, които винаги са си пазили очите от слънцето, понякога развиват макулна дегенерация, но вредните лъчи от спектъра със сигурност допринасят за по-ранно и по-тежко увреждане на макулата – централната зона на най-добро виждане в ретината. Затова е важно да се носят слънчеви очила. Но не просто някакви тъмни стъкла, а проверени в оптика на специален апарат, че не допускат вредните лъчи.
  • В крайна сметка не се изискват чак толкова много усилия, за да се запознае човек с рисковете от слънцето и да се опита да ги избегне.                     

Коментари