Публикация

Какви упражнения да правим, когато сме над 50 г.

Какви упражнения да правим, когато сме над 50 г.

Физическите усилия на тази възраст могат значително да подобрят качеството на живот


Редовните упражнения ни помагат да повишим енергията си, да намалим риска от различни заболявания и укрепнем емоционално. Физическите усилия също така намаляват стреса, подобряват съня и облекчават симптомите на много хронични заболявания във възрастта над 50 г.

Колко упражнения са достатъчни и възможно ли е да прекалим?

Отговорът зависи до голяма степен от всеки индивид, коментира изданието Health24. Ако някой е правил редовно физически упражнения през целия си живот, той ще е в много добра форма и ще може да понесе по-голямо натоварване. Това обаче не означава, че е твърде късно за хората на средна възраст, които никога досега не са спортували. Факт е, че никога не е твърде късно да започнете да го правите.

Физическите усилия на тази възраст могат значително да подобрят качеството на живот

Какво препоръчват експертите

За жените възрастта над 50 години включва идването на менопаузата. Тя може да причини наддаване на тегло, загуба на мускулна маса,  намаляване на плътността на костите и по-ниски енергийни нива.

Редовните физически упражнения могат да облекчат тези симптоми. Експертите препоръчват жените в менопауза да започнат комбинация от силови, аеробни и балансиращи упражнения, които да траят поне 2 часа и половина всяка седмица.

Центровете за контрол на заболяванията в САЩ препоръчват същите видове упражнения и за хората на и над 65 години, които са като цяло здрави физически и нямат ограничения заради различни заболявания.

Откъде да започнем?

Интензивността на упражненията зависи от индивидуалната форма и здравословните проблеми, които човек може да има. Така например някой с високо кръвно налягане може да се затрудни с някои от позите в йога упражненията, както и с някои обърнати позиции. Човек с остеопороза пък може да има затруднения с бързото ходене или по-натоварващите упражнения и трябва да избере по-скоро каране на стационарно колело.

Физическите усилия на тази възраст могат значително да подобрят качеството на живот

Преди да започне каква и да е програма с упражнения обаче, човек трябва да се прегледа при личния си лекар, който да му даде съгласието си и евентуални препоръки за съответното натоварване. Ако в даден момент изпитате световъртеж, гадене или остра болка, преустановете веднага упражненията и потърсете медицинска помощ.

Най-безопасните упражнения за повечето хора включват:

  • Бързо ходене по равен терен с темпо, което все пак позволява на участниците нормално говорене, но не дълъг разговор
  • Вдигане на тежести или използване на ластични бинтове за изграждане на сила и на плътни кости
  • Упражнения за стягане на тялото като клякания и вдигане на тежести
  • Курсове по йога, тай чи и пилатес. 

Коментари