Публикация

Какво е Паркинсонова болест?

​Паркинсоновата болест е прогресивно невродегенеративно заболяване, което започва най-често след 55 г. и засяга еднаква и двата пола.


Паркинсоновата болест е прогресивно невродегенеративно заболяване, което започва най-често след 55 г. и засяга еднаква и двата пола. Дължи се увреда на клетките, които синтезират допамин в човешкия мозък.
Причината за възникване на Паркинсонова болест не е известна, но се предполага участието на различни фактори (наследствени, на околната среда и др.).
Заболяването може да започве с неспецифични симптоми като болка в раменете и врата, лека скованост и непохватност в засегнатите крайници. Характерно за заболяването е засягането предимно на левите или десните крайници.
Постепенно с времето се появяват и типичните за Паркинсоновата болест оплаквания – треперене в покой, чувство за скованост, забавеност на движенията, масковидно лице (без мимика), забавен и тих говор, отслабват съдружните движения на ръцете при ходене, променя се почеркът, походка става нестабилна със залитания.
За поставяне на правилната диагноза е необходимо добро познаване на симптоматиката и разграничаване на Паркинсоновата болест от други заболявания, които имат сходна клинична картина.
От голямо значение е ранното започването на лечение. Първоначално се прилагат медикаменти, които предпазват по-нататъшното увреждане на клетките, синтезиращи допамин (невропротектори). За по- напредналите стадии на заболяването съществуват различни групи медикаменти, които успешно контролират симптомите на Паркинсоновата болест (допаминови агонисти, L - dopa , антихолинергични медикаменти).

Автор: Владимир Ангелков

Коментари