Публикация

Какво не знаем за макулната дегенерация, свързана с възрастта

Д-р Методи Иванов - Началник Очно отделение в "СОБАЛ-Бургас"ООД


- Д-р Иванов, какво представлява макулната дегенерация свързана с възрастта?

Макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) е заболяване, което засяга централния участък на ретината, наречен макула. Тя е много малка част от ретината, но точно тя определя нашата зрителна острота. Заболяването предизвиква постепенна загуба на централното зрение, а в краен стадий - до неговата загуба. За щастие периферното зрение се запазва и никога не се достига до пълна слепота. Засегнатите хора може да виждат един предмет или лице, но не могат да различават чертите им. Поради това те не са способни да извършват обичайни ежедневни дейности като четене, писане, шиене или шофиране.

- Д-р Иванов, какви са симптомите, по които пациентът може да разпознае това заболяване?

Първите симптоми на заболяването може да останат незабелязани, но с развитието му засегнатите хора започват да виждат разкривени образи, тъмно петно в центъра на зрителното поле, намалено зрение предимно за близо. От важно значение е да се направи консултация с офталмолог и той да бъде уведомен за тези признаци, така че прогресията на състоянието да бъде избегната доколкото е възможно.

- Кои са рисковите фактори за заболяването?

Съществуват редица рискови фактори, които влияят отрицателно на защитните механизми на очите и поради това са едни от причинителите на МДСВ – напредване на възрастта (основен фактор), наследственост, неправилно хранене, пряко излагане на слънчева светлина, тютюнопушене, високо кръвно налягане, светлите очи.

- Как може да се защитим от МДСВ:

Последиците за зрението, предизвикани от МДСВ, не винаги може да се поправят. Поради тази причина развитието на заболяването трябва да бъде задържано колкото е възможно в по-ранен стадий.

Ако сте на възраст над 50 години, ходете редовно при офталмолог, особено ако в семейството ви има данни за МДСВ. Носете слънчеви очила с гарантирано качество, за да защитите очите си, тъй като те филтрират вредната ултравиолетова светлина. Не пушете, хранете се балансирано с разнообразни плодове и зеленчуци, избягвайте наднорменото тегло, поддържайте редовна физическа активност, приемайте хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, които са предназначени специално за зрението.

Какви изследвания са нужни, за да се установи заболяването и как протича лечението?

На първо място, рутинен преглед при офталмолог. По преценка на специалиста извършването на тест с Решетката на Амслер, флуоресцеинова ангиография, т.нар. цветна снимка на очното дъно, оптична кохерентна томография (ОСТ).

Самото лечението, за съжаление, е трудно. В напреднал стадий на заболяването се прилагат вътреочни инжекции с цел спиране или ограничаване на процеса, като в някои случаи се наблюдава и подобряване на зрението.

Важно е разнообразното хранене. Препоръчва се приема на витамини и минерали (особено цинк, лутеин и зеаксантин), които профилактират и укрепват макулата. 

Коментари