Публикация

Какво представляват костните шипове ?

Костната тъкан непрекъснато се обновява - подобно на ноктите и косата. Понякога новите костни клетки образуват малки изпъкналости върху костта, наречени костни шипове. Обикновено костите са безболезнени, но от време на време те раздразняват околните тъкани и причиняват различни симптоми.


Макар и трудно, костната тъкан непрекъснато се обновява - подобно на ноктите и косата. Понякога новите костни клетки образуват малки изпъкналости върху костта, наречени костни шипове. Обикновено костите са безболезнени, но от време на време те раздразняват околните тъкани и причиняват различни симптоми.

Съществуват два вида костни шипове – остеофити и ентезофити.

Експерти предполагат, че и двата вида костни шипове са реакция на скелетния стрес.

    Остеофите обикновено се намират по ръба на костта в ставата. Те се считат за резултат от триене и стрес върху костта и често се свързват с остеоартрит.
    Ентезофитите са костни шипове, които се развиват, на мястото на свързване на връзките и сухожилията в костите.

 Ентезофитите могат да се развият поради тесни връзки и сухожилия, които се трият по костите, увреждане на меките тъкани или възпалително заболяване.

Хората не винаги правят разграничение между остеофити и ентезофити. Ентезофитите понякога се наричат ​​остеофити.

Остеофити:

Остеофитите могат да се развият по редица причини, включително хроничен стрес, триене или натиск. Мини-травмите принуждават тялото да изгради повече костно вещество в усилията си да се ремонтира.

    Остеофитите могат да се намерят в цялото тяло, включително гръбначния стълб, вратът, рамото, коляното, петата, пръстите, гърба или бедрото. Остеофите обикновено са безсимптомни, така че човек може да има костни шипове в продължение на години и да не го знае.
    Симптомите зависят от местоположението на шипа. При коляното може да се предизвика болка, когато коляното се сгъне,  докато ошипяване в областта на гръбначния мозък може да повлияе на нервите, предизвиквайки изтръпване в крайниците.
    Ако остеофитът причинява болка, обикновено се препоръчва нехирургично лечение. Лечението може да включва:
       - Противовъзпалителни лекарства
       - Физиотерапия
       - Впръскване на кортикостероиди
    Развитието на остеофит е типичен признак за остеоартрит. Всъщност, остеоартритът е водеща причина за остеофитите.

Честотата на развиване на остеофит се увеличава с възрастта и се среща често при хора на възраст над 60 години.


Ентезофити:

Тези костни шипове се образуват там, където меките тъкани - сухожилия, фасции, връзки или ставни капсули - се захващат в костите.

 Ентезофитите могат да се появят в цялото тяло.                                                                      При иначе здрави пациенти те са често срещани в петата.
    Симптомите могат да включват болка и подуване на ставата или зачервяване.
    Развитието на ентезофити често се свързва с:
       - Локална травма
       - Високи нива на физическа активност

Понякога ентезофитите са симптом на системно състояние, като серонегативни спондилоартрити, ендокринно разстройство - като диабет  и болестно отлагане на калциев пирофосфат.

Коментари