Публикация

Какво трябва да знаем за повишените нива на пикочната киселина

Какво трябва да знаем за повишените нива на пикочната киселина

Ако имате наднормено тегло, високо артериално налягане, захарен диабет, бъбречно заболяване или приемате отводняващи медикаменти (диуретици), е препоръчително да изследвате нивото на пикочна киселина в кръвта.


Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“. Тя се отделя основно през бъбреците в урината. Повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра. Хиперурикемията и подаграта водят до повишен сърдечносъдов риск, прогресивно влошаване на бъбречната функция, трудно овладяваща се хипертония и захарен диабет.

Броят на пациентите с подагра и с хиперурикемия нараства многократно в света, поради високата консумация на храни, богати на фруктоза и пурини (белтъчни съединения). Хиперурикемията не дава клинични прояви и може да се установи само с лабораторни изследвания, но тя е свързана със заболявания на различни органи и определено повишава риска от сърдечно съдови болести.  При повишени стойности на пикочната киселина се обърнете към лекуващия си лекар, който ще Ви препоръча подходяща диета и медикаментозно лечение.

Диета при подагра

Диета при хиперурикемия и подагра - изтеглете от тук:

Има храни, които повишават нивата на пикочната киселина в кръвта. В тях се съдържат веществата, наречени „пурини“. Диетата при подагра или хиперурикемия цели ограничаване на приема им, което ще спомогне за намаляване на симптомите и забавяне прогресията на заболяването и усложненията му.

Храни, които да се избягват при подагра

 

Храни, които би следвало да се избягват

 

  • червени меса, животински вътрешности, месни бульони, дивечово месо, месо от млади животни - агнешко, телешко
  • морски дарове
  • някои видове риби - сьомга, аншоа, херинга, скумрия, тон. Начинът на приготовление на рибата дава отражение върху нивата на пикочната киселина в кръвта, затова се препоръчва тя да не се консумира сурова или печена, а варена или пържена
  • алкохол, включително бира и ликьори

Храни с умерена консумация

 

Храни, които да се консумират в умерено количество

 

  • меса - свинско, пилешко, патица, гъска
  • хайвер
  • гъби, грах, спанак, карфиол, бобови растения, аспержи, пшенични зародиши, овесени ядки и трици
  • соя и соеви продукти, сирене тофу
  • колбаси
  • прясно изцедени или фабрично произведени плодови сокове, безалкохолни напитки, храни, богати на фруктоза, като бисквити, вафли
  • ограничен прием на мазнини. Препоръчително е ползването на растителни мазнини -зехтин, слънчогледово олио и др.

Разрешени храни

 

Разрешени без ограничения храни

 

  • продукти с пълнозърнесто брашно, паста, ориз
  • зеленчуци - 3-4 пъти дневно, пресни или готвени - домати, тиквички, тиква, зеле, картофи, чушки, спанак, авокадо и др.
  • сезонни плодове - 3-4 пъти дневно, пресни  или замразени - череши (доказано е, че черешите намаляват пикочната киселина), грозде, ябълки, банани, праскови и др.
  • мляко и млечни продукти, желателно с по-ниска масленост (доказано е, че приемът на мляко спомага за намаляване нивата на пикочна киселина в кръвта)
  • ядки - бадеми, лешници, фъстъци и др.
  • подправки - чесън, лук, джинджифил, канела
  • кафе - доказано е, че кафето намалява пикочната киселина
  • достатъчно количество вода.

Гладуването не е препоръчително, защото повишава стойностите на пикочна киселина в кръвта.

Много често се налага, освен индивидуален хранителен режим, да провеждате и медикаментозно лечение, назначено  от компетентен лекар, чрез което стойностите на пикочна киселина в кръвта се нормализира.

Материалът е подготвен с помощта на проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н., началник на клиника по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ

Повишени нива на пикочна киселина

 

Прикачени файлове

Повишени нива на пикочна киселина - диета при подагра.pdf

Коментари